Curățarea argintului – Bijuterii strălucitoare cu 4 metode salvatoare

Deși argintul 925 premium este un material durabil și rezistent la coroziune, poate oxida și se poate murdări în timp. Curățarea argintului sau a bijuteriilor din acest material este importantă pentru a le menține aspectul și strălucirea inițiale. Un alt factor poate fi oxidarea care aduce noi substanțe pe suprafața argintului. Bijuteriile din argint oxidate pot provoca alergii!

Argintul 925 premium este un aliaj format din 92,5% argint și 7,5% cupru sau alte metale, cum ar fi zincul. Este denumit uneori argint sterling. Acest aliaj este utilizat în mod obișnuit pentru a crea bijuteriile cu simboluri de geometrie sacră marca FOL.

Adăugarea altor metale în aliajul de argint îi conferă mai multă rezistență și durabilitate, permițând bijutierilor să creeze bijuterii mai complexe și mai detaliante. De asemenea, îi conferă și o rezistență mai bună la coroziune și decolorare, păstrând bijuteriile mai strălucitoare și mai frumoase pentru mai mult timp.

Pentru a curăța bijuteriile din argint 925 premium, se pot folosi soluții speciale de curățare a argintului sau se pot utiliza metode naturale, cum ar fi amestecul de bicarbonat de sodiu și apă caldă. Este important să evitați utilizarea produselor abrazive sau a periuțelor cu peri duri, deoarece acestea pot zgâria suprafața argintului și pot deteriora bijuteriile.

Denumirea “925” se referă la faptul că argintul 925 premium conține 92,5% argint pur. Acest procentaj este important, deoarece un conținut mai mic de argint pur poate face bijuteriile mai susceptibile la coroziune și decolorare.

În general, argintul 925 premium este alegerea ideală pentru bijuteriile de calitate superioară, care sunt frumoase și durabile în același timp.

Probleme ce pot apărea
la bijuteriile din argint


Bijuteriile din argint sunt apreciate pentru frumusețea lor și durabilitate, dar pot suferi unele deteriorări în timp. Iată câteva dintre cele mai comune probleme care pot apărea:

 1. Oxidarea: Argintul are tendința de a se oxida, adică de a dezvolta un strat de culoare întunecată la suprafață. Aceasta poate fi cauzată de contactul cu aerul, umezeala, transpirația sau produsele cosmetice. Oxidarea poate fi îndepărtată cu ajutorul unor soluții speciale de curățare a argintului.
 2. Zgârierea: Argintul este un metal moale și poate fi zgâriat cu ușurință. Acest lucru poate fi cauzat de contactul cu alte bijuterii, suprafețe dure sau chiar pielea.
 3. Decolorarea: Dacă bijuteria este lăsată în contact cu substanțe chimice puternice, cum ar fi clorul din apa de piscină sau produsele de curățare, aceasta poate duce la decolorarea argintului.
 4. Înnegrirea: Argintul poate deveni negru în anumite condiții, cum ar fi contactul cu sulf. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în cazul în care bijuteria este păstrată într-un mediu cu mult sulf sau purtată în zone cu aer poluat.
Curatarea Bijuteriilor Inainte Dupa

Pentru a menține bijuteriile din argint în stare bună, este recomandat să le păstrați într-un loc uscat și ferit de lumină, să le curățați cu regularitate și să evitați contactul cu substanțe dure sau chimice puternice.

7 Sfaturi pentru a preveni
deteriorarea bijuteriilor din argint


Iată câteva recomandări pentru a păstra bijuteriile din argint într-o stare bună:

 1. Depozitați bijuteriile din argint într-un loc uscat și întunecat pentru a preveni oxidarea.
 2. Păstrați bijuteriile din argint departe de umiditate și căldură excesivă, cum ar fi baia sau zona de gătit.
 3. Evitați expunerea bijuteriilor din argint la substanțe chimice dure, cum ar fi parfumul, spray-urile de păr sau produsele de curățare.
 4. Curățați bijuteriile din argint cu regularitate folosind o soluție de curățare specială sau apă și săpun delicat.
 5. În timpul depozitării, păstrați bijuteriile din argint separate pentru a preveni zgârierea sau deteriorarea.
 6. Îndepărtați bijuteriile din argint în timp ce faceți activități fizice sau în timp ce dormiți pentru a preveni deteriorarea accidentală.
 7. Verificați bijuteriile din argint cu regularitate pentru a depista eventuale semne de deteriorare sau uzură.

Respectarea acestor recomandări va ajuta la menținerea bijuteriilor din argint într-o stare bună și la prevenirea deteriorării lor.

4 Metode de curățare
a bijuteriilor din argint


Dacă totuși aveți probleme cu argintul și doriți să vă curățați bijuteriile, există câteva metode simple și eficiente pentru curățarea bijuteriilor din argint acasă. Iată câteva recomandări:

Metoda 1:
Curățatul argintului cu pastă de dinți


Se aplică o cantitate mică de pastă de dinți pe o periuță de dinți moale și se freacă ușor bijuteria din argint. Apoi, se clătește cu apă caldă și se șterge cu o cârpă moale.

Curatarea Argintului Cu Pasta De Dinti

ȘTIAI CĂ?
Pasta de dinți poate ajuta la curățarea bijuteriilor din argint
datorită conținutului său de agenți de curățare precum bicarbonatul de sodiu și peroxidul de hidrogen. Acești agenți de curățare pot ajuta la îndepărtarea murdăriei, a depunerilor și a petelor de pe suprafața bijuteriilor din argint. De asemenea, textura fină a pastei de dinți poate ajuta la îndepărtarea ușoară a murdăriei și a depunerilor fără a zgâria suprafața bijuteriilor din argint. Este important să menționăm că, pentru a evita zgârierea bijuteriilor din argint, trebuie utilizată o periuță de dinți moale și să se aplice presiune ușoară în timpul curățării.

Metoda 2:
Curățarea argintului cu pastă de bicarbonat


Se amestecă într-un vas de sticlă sau ceramic bicarbonat de sodiu cu apă până când se formează o pastă groasă. Apoi, se aplică pasta pe bijuterie și se freacă ușor cu o periuță de dinți moale. Bijuteria se clătește cu apă caldă și se șterge cu o cârpă moale.

Curatarea Bijuteriilor Din Argint Cu Pasta De Bicarbonat

ȘTIAI CĂ?
Bicarbonatul de sodiu este un alcalin blând
, ceea ce înseamnă că poate ajuta la neutralizarea acizilor care cauzează murdărie și înnegrirea bijuteriilor din argint. Atunci când bijuteriile din argint sunt curățate cu bicarbonat de sodiu, bicarbonatul de sodiu reacționează cu murdăria și depunerile din argint, transformându-le în săruri solubile care pot fi șterse ușor. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit împreună cu apa caldă și detergentul de vase pentru a curăța bijuteriile din argint la domiciliu.

Metoda 3:
Curățatul argintului în folie de aluminiu cu emulsie de apă, sare și bicarbonat


Se acoperă partea de jos a unui vas cu folie de aluminiu, se toarnă apă fierbinte în vas și se adaugă o linguriță de sare și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Bijuteria se plasează în vas și se lasă timp de 5-10 minute. După aceea, bijuteria se clătește cu apă caldă și se șterge cu o cârpă moale.

Curatarea Bijuteriilor Din Argint Cu Folie De Aluminiu Si Emulsie

ȘTIAI CĂ?
Folia de aluminiu, sarea și bicarbonatul de sodiu
formează împreună un proces chimic numit reacție redox, care ajută la eliminarea sulfuraților de argint de pe suprafața bijuteriilor. Sulfurații de argint apar atunci când argintul reacționează cu sulfura de hidrogen din aer, formând o acoperire neagră pe suprafața metalului. Această reacție redox implică transferul de electroni de la argintul sulfurat la aluminiul din folie. Prin acest proces, sulfurații de argint sunt descompusi și argintul este restabilit la starea sa strălucitoare.

Metoda 4:
Curățarea argintului cu soluții profesionale din comerț


Se poate cumpăra o soluție specială pentru curățarea bijuteriilor din argint, care poate fi folosită conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Iată două dintre cele mai recomandate soluții profesionale pentru curățarea argintului, disponibile pentru achiziționare online:

 1. Hagerty Silver Clean – Soluție profesională pentru curățarea argintului, ce îndepărtează murdăria, oxidarea și pătările de pe bijuterii. Este ușor de folosit și poate fi achiziționată de pe site-uri precum eMag sau altele specializate pe bijuterii.
 2. Connoisseurs Silver Jewelry Cleaner – Soluție delicată pentru curățarea bijuteriilor din argint, ce îndepărtează eficient pătările și murdăria, fără a afecta strălucirea sau finisajul bijuteriilor. Poate fi achiziționată online, de pe site-uri precum eMag sau site-ul oficial Connoisseurs.ro

Indiferent de metoda aleasă, este important să se șteargă bijuteria cu o cârpă moale și să se evite frecarea prea puternică pentru a preveni zgârierea sau deteriorarea acesteia. De asemenea, se recomandă să se evite curățarea bijuteriilor din argint cu pasta de dinți sau bicarbonat de sodiu dacă acestea conțin pietre prețioase sau alte materiale sensibile.

Curățarea bijuteriilor din argint
cu pietre prețioase sau cristale


Curățarea bijuteriilor din argint cu pietre prețioase sau cristale poate fi mai delicată decât curățarea bijuteriilor din argint fără pietre. În general, se recomandă evitarea utilizării soluțiilor de curățare sau a metodelor care ar putea afecta pietrele sau cristalele. Iată câteva metode de curățare acasă a bijuteriilor din argint cu pietre prețioase sau cristale:

 1. Apa caldă și săpun lichid: Amestecați apă caldă și săpun lichid ușor într-un bol mic. Înmuiați o perie moale de dinți în amestec și curățați cu grijă bijuteria, fără a apăsa prea tare pe pietre sau cristale. Clătiți cu apă caldă și ștergeți uscat cu o cârpă moale.
 2. Făină de porumb: Amestecați făină de porumb cu apă pentru a forma o pastă. Aplicați pasta pe bijuterie și frecati cu grijă, fără a apăsa prea tare pe pietre sau cristale. Clătiți cu apă caldă și ștergeți uscat cu o cârpă moale.

Este important să aveți grijă să nu zgâriați sau să deteriorați pietrele sau cristalele în timpul curățării. De asemenea, nu este recomandat să folosiți ultrasunete sau aburi pentru curățarea bijuteriilor cu pietre prețioase sau cristale, deoarece aceste metode pot cauza deteriorarea acestora. În cazul în care bijuteriile sunt foarte prețioase sau sunt foarte delicate, este recomandat să le încredințați unui bijutier profesionist pentru curățare.

ȘTIAI CĂ?
Făina de porumb, amestecată cu apă, poate fi folosită pentru curățarea bijuteriilor din argint cu pietre prețioase sau cristale pentru că este o metodă blândă și non-abrazivă de curățare. Făina de porumb formează o pastă fină și netedă care poate fi aplicată cu ușurință pe suprafața bijuteriei. Această pastă este suficient de moale pentru a nu zgâria suprafața pietrelor prețioase sau a cristalelor delicate, dar este abrazivă suficient pentru a îndepărta murdăria, depunerile și urmele de degete de pe argint. În plus, făina de porumb este un ingredient sigur și accesibil, care poate fi găsit în majoritatea gospodăriilor și nu are efecte dăunătoare asupra bijuteriilor sau a sănătății umane.

Importanța curățării
bijuteriilor din argint


Este important să ne îngrijim de curățarea, întreținerea și depozitarea bijuteriilor din argint pentru a le menține aspectul frumos și strălucitor și pentru a prelungi durata de viață a acestora. Dacă nu sunt curățate și depozitate corespunzător, bijuteriile din argint pot să se deterioreze în timp, să își piardă strălucirea și să se zgârie. În plus, întreținerea adecvată poate ajuta la prevenirea reacțiilor alergice sau iritațiilor pielii cauzate de purtarea bijuteriilor din argint, precum și la prevenirea oxidării sau decolorării acestora.

alergia
la bijuterii din argint


Alergia la bijuteriile din argint apare ca urmare a reacției sistemului imunitar la unul sau mai multe componente din aliajul de argint sau la substanțele folosite la prelucrarea și finisarea bijuteriilor. De obicei, această reacție este cauzată de prezența nichelului în aliajul de argint sau în straturile de acoperire aplicate pe suprafața bijuteriei.

În timp, sistemul imunitar poate să se educe și să nu mai reacționeze la argintul din contact cu pielea, însă acest lucru poate fi foarte dificil și nu este garantat.

Reacția sistemului imunitar la argint poate fi cauzată de o predispoziție genetică la alergii, de expunerea excesivă la substanțe iritante sau de alți factori de mediu. Unele persoane sunt mai sensibile la anumite substanțe decât altele și acest lucru poate explica de ce unii oameni dezvoltă alergii la bijuteriile din argint, în timp ce alții nu.

Alergia la bijuteriile din argint apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la metalele din argint, cum ar fi cuprul sau nichelul. Acesta este un tip de dermatită de contact alergic, o reacție a pielii la substanțe străine. Când bijuteriile din argint sunt purtate, aceste substanțe pot intra în contact cu pielea și pot provoca mâncărime, erupții cutanate, roșeață și umflături.

Alergia la bijuteriile din argint poate afecta bijuteriile în sine, ducând la decolorarea lor sau la apariția unui strat de oxid. În plus, persoanele care sunt alergice la argint pot fi nevoite să evite purtarea bijuteriilor din argint sau să poarte bijuterii din argint fără cupru sau alte aliaje care pot cauza reacții alergice.

Trucuri pentru a combate alergia
de la bijuterii din argint


Dacă ai o reacție alergică la bijuteriile din argint, există câteva trucuri care te pot ajuta să porți bijuterii fără să provoci această reacție:

 1. Folosește lac de unghii transparent: aplică un strat subțire de lac de unghii transparent pe bijuterie, astfel încât argintul să nu intre în contact cu pielea ta. Repetă acest proces ori de câte ori lacul se deteriorează.
 2. Alege bijuterii cu un strat de acoperire: unele bijuterii din argint au un strat subțire de acoperire de aur sau rodiu, care previne contactul direct între argint și piele. Aceste bijuterii sunt de obicei mai scumpe, dar merită investiția dacă dorești să porți bijuterii din argint fără a provoca o reacție alergică.
 3. Poartă bijuterii din argint în locuri unde pielea este mai groasă: dacă ai o reacție alergică la bijuterii din argint pe mâini sau încheieturi, încearcă să porți bijuterii în alte zone ale corpului, cum ar fi de exemplu la gât.
 4. Curăță bijuteriile în mod regulat: curățarea bijuteriilor din argint ajută la eliminarea substanțelor iritante și poate preveni reacțiile alergice. Folosește soluții de curățare pentru bijuterii din argint, sau soluții naturale precum bicarbonat de sodiu și apă.
 5. Optează pentru bijuterii din alte materiale: dacă toate celelalte trucuri nu funcționează, poți încerca să porți bijuterii din alte materiale, cum ar fi aur sau oțel inoxidabil, care sunt mai puțin susceptibile să provoace reacții alergice.
Shopping Cart
Scroll to Top