Yin si Yang – Origine, Semnificație, Beneficii ~ FOLconcept

Simbolul Yin și Yang este unul din cele mai răspândite concepte din filozofia și metafizica chineză, ce au fost transmise de-a lungul istoriei prin diverse școli din China antică. Aceste concepte reprezintă forțele primordiale și complementare ce compun Universul și toate componentele acestuia.

La fel ca și în cazul altor noțiuni filozofice chinezești, influențele Yin și Yang sunt ușor de observat, dar semnificația conceptuală este mai dificil de definit. În ciuda multor diferențe de interpretare, aplicabilitate și însușire a simbolului Yin și Yang, la baza filozofiei chinezești există trei teme conceptuale ce definesc acest simbol sacru:

Simbolul Yin Si Yang Animatie Infinita
  1. Este o impletitură logică a naturii și a minții, expusă în tot ce există;
  2. Reprezintă interacțiunea (“jiao”) dintre lumea cosmică și tărâmul oamenilor;
  3. Este un proces de armonizare ce asigură echilibrul constant și dinamic al tuturor lucrurilor.

“Dacă Yang este forța binelui și Yin este forța răului, atunci în fiecare rău există puțină bunătate, precum în fiecare bine, există și ceva răutate!”

Originea simbolului
Și a conceptelor Yin Și Yang


Una dintre cele mai mari surprize pe care cultura cucuteni ne-o oferă, este prezenta simbolului Yin și Yang pe obiecte de ceramică cu o vechime de 6000-7000 de ani. Dacă privim acest simbol Yin Yang descoperit pe un vas ceramic al culturii cucuteni din zona Ucrainei, constatăm că el este aproape identic cu cel modern utilizat astăzi în tot orientul.

Cucuteni Yin Yang

Cele mai vechi caractere chinezești pentru termenii yin și yang se găsesc inscripționate pe “oasele oracole” (rămășițe scheletice ale diferitelor animale, folosite în practicile vechi chinezești de divinație, ghicire, clarviziune, dinainte de secolul 14 î. Hr. ). În aceste inscripții, yin și yang sunt pur și simplu descrieri ale unor fenomele naturale precum condițiile meteorologice, în special referitoare la mișcarea soarelui: lumina soarelui în timpul zilei (yang) și o listă a luminii solare noaptea (yin).

Potrivit celui mai vechi și cuprinzător dicționar explicativ a caracterelor chinezești (Shuowen Jiezi – Autor Xu Shen – aprox. 100 d. Hr.) semnificațiile lui Yin și Yang își au originea în experiența zilnică a țăranilor chinezi, care ieșeau ziua pe lumină la munca câmpului, iar seara la căderea nopții se întorceau acasă. Acest model zilnic a dus evident la o protejare conceptuală: yang este mișcare (dong) și yin este odihnă (jing).

În cele mai vechi timpuri, cele două concepte erau separate. Prima înregistrare scrisă despre folosirea acestor două caractere împreună apare într-un verset din Shijing (Cartea cântecelor):

Simbolul Yin Si Yang - Calendarul Chinezesc Al Norocului
Semnificatii ascunse ale simbolului: Teoria celor 24 de cicluri solare (Allen Tsai)

Identificăm Yang ca fiind partea însorită a dealului și yin partea umbrită. Acest efect al soarelui pe pământ există în același timp pe deal!

Potrivit lui Sima Tan (Ssu-ma Tan, aprox. 110 î. Hr.) în perioadele “Primavara și Toamna” (770-481 î. Hr.) și “Statele Războinice” (403-221 î. Hr.) a existat o școală care purta numele YinYang. Enumerată alături de alte cinci școli din acele vremuri (Confuciana, Mohista, Legalista, Fatalista și Daoista), definește practica lor ca “cercetarea shu (artei) yinyang”. Potrivit cercetărilor, această școală se preocupă de metode de ghicire-divinație și de astronomie.

La fel cum confucienii (numiți rujia) au apărut din rândurile rushi (elevii gentlemeni), excelând la ritualuri și muzică, cei din școala YinYang au venit din fangshi (rețeta gentlemenilor) specializați în diverse discipline numerologice cunoscute ca shushu (arta numerelor). Disciplina Shushu includea: tianwen (astronomia), lipu (păstrarea calendarului), wuxing (teoria corelativă “cele cinci faze”), zhuguai (ghicitul în carapace de țestoasă), zaza (ghicitul de noroc) și xingfa (cititul feței).

Yin Și yang sunt concepte fundamentale în filozofia și cultura chinezĂ

Yin este adeseori simbolizat de apă și de pământ, în timp ce Yang este simbolizat de foc și vânt.

În ciuda importanței lor, yin și yang nu apar în I-ching (Cartea schimbărilor) decât în textele mai recente care constituie comentariile (Aripile). În cartea propriu-zisă, yin și yang sunt sugerați prin „luminos” și „obscur” sau „tare” și „slab”, expresii care evocă o polaritate la nivel fenomenal.

Dar în Aripile găsim o definiție a lui Tao (creatorul universului în concepția taoistă) care include pe Yin și Yang: Tao este un yin și un yang.

În basmele occidentale, inevitabil binele distruge răul. Însă în Orient, ideea fundamentală este de a armoniza cele două forțe, reprezentate de Yin și de Yang. Astfel, când una dintre cele 2 forțe încearcă să se extindă (să o înghită pe cealaltă), automat apare în interiorul ei, în forma absolută și perfectă (cercul), forța opusă. Pentru a elimina total una dintre cele 2 forțe, trebuie distruse amândouă. Pe scurt nu poate exista una fără cealaltă, iar în orice rău exista cel puțin o fărâmă de bine la fel cum în orice bine există o urmă de răutate. Ceea ce am și încercat să exprimăm prin complementaritatea, îmbinarea perfectă a nuanțelor din bijuteriile cu simbolul din argint Yin și Yang .

SemnificaȚia și conceptele de bazĂ
ce definesc simbolul Yin Și Yang


  1. Nici Yin și nici Yang nu sunt forțe absolute.
  2. Yin și Yang nu sunt energii statice.
  3. Sintetizarea lui Yin și Yang formează întregul, unificarea întregului.
  4. Balanța dintre Yin și Yang, poate fi influențată de forțe exterioare.
  5. Oricare dintre Yin și Yang poate fi divizat în subaspecte adiționale formate tot din Yin și Yang.
  6. Există principii suplimentare ce descriu relația Yin și Yang.
  7. Datorită naturii relative, poți pătrunde nemărginit în filozofia lui Yin și Yang.

Yin și Yang, două jumătăți care împreună, completează întregul. Când ceva este întregit, este neschimbător și complet prin definiție. Reversibil, atunci când am împărțit ceva în două jumătăți (yin respectiv yang), acest fapt afectează echilibrul integrității întregului. Simbolul yin și yang are o semnificație în forma sa: ambele jumătăți se urmăresc una pe cealaltă, acesta fiind un punct de plecare spre noua schimbare, un nou echilibru între ele.

O descriere a modului de funcționare a principiilor Yin și Yang găsim la maestrul Bruce Lee (“micul dragon” al kung fu-ului), citat de Cyrille J-D Javary (autor francez – traducătorul în franceză a vestitei cărti I Ching – Cartea schimbărilor):

Atâta vreme cât vom persista în a separa yin și yang nu putem spera să-i atingem… dacă cineva vrea să ajungă undeva cu bicicleta nu va putea să împingă ambele pedale concomitent căci va rămîne pe loc. Pentru a avansa trebuie să împingă o pedală și să o elibereze pe cealaltă, simultan. Mișcarea completă constă în împinge/eliberează. Împingerea este urmarea eliberării și fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.

Într-adevăr, cuplul yin-yang poate fi reprezentat sub forma unor forțe sau tendințe complementare care constituie infrastructura dinamică a universului. Astfel, filozofia yin-yang poate fi explicația adecvată a schimbărilor în univers (atât pe plan uman, cât și pe cel al fenomenelor naturii).

Yin
Partea umbritĂ-ÎntunecatĂ

Logograma chineză (caracterul chinezesc) atribuit:  sau

Yin se traduce literal prin: loc întunecos, panta (deal) nordică, mal (râu) sudic, noros, umbră, sumbru.

Interpretare simbolică: Yin este elementul întunecat corespondent al nopții, semnificând: tristețea, pasivitatea, sobrul, caracterul introvertit, partea intimă, tipologia feminină etc.

Yang
Partea ÎnsoritĂ-luminoasĂ

Logograma chineză (caracterul chinezesc) atribuit:  sau

Yang se traduce literal astfel: loc însorit, panta (deal) sudică, mal (al râului) nordic, strălucirea soarelui.

Interpretare și simbolistică: Yang simbolizează elementul luminos, corespondentul zilei și semnifică: fericirea, plin de vitalitate, activul, strălucitorul, tipologia masculină etc.

Filozofia conceptului Yin Și Yang
alĂturi de Qi (Energia vitalĂ)


Beneficiile armoniei celor două noțiuni Yin & Yang

Cea mai durabilă interpretare a simbolului Yin și Yang în gândirea chineză este legată de conceptul QI (chi – energia vitală). Conform acestei semnificații, yin și yang sunt văzute ca QI (în ambele forme yin sau yang) forța ce operează în întregul Univers (cap. “Prințul Shao” din Zuo zhuan – Cartea Istoriei ~ Poveste narativă istorică – sec. 4 î. Hr.).

Aici Yin și Yang sunt prezentate ca două din cele 6 forțe ale universului, care pătrund în lumea noastră și crează cele cinci gusturi, cele cinci culori, cele cinci elemente primordiale etc. Yin și Yang sunt QI-urile Universului ce au o curgere în natură precum cuvintele la oameni. Ele sunt considerate structura de bază existenței în Univers.

Shopping Cart
Scroll to Top