Simbolurile chakrelor și însemnătatea celor 7 centri energetici

Simbolurile Celor 7 Chakre

Fiecare dintre cele 7 chakre are diferite elemente care îi sunt asociate, cum ar fi culori, simboluri și sunete. Cu toate acestea, simbolurile chakrelor sunt destul de atrăgătoare, având în vedere faptul că le găsim adesea în studiourile de yoga, în magazinele new age, dar și în diverse practici de spiritualitate.

La prima vedere, este dificil de înțeles ce înseamnă simbolurile chakrelor, dar pe măsură ce vom pătrunde mai mult în lumea intrigantă a sistemului chakrelor, vom putea să descoperim semnificația din spatele acestor semne. Deci, citește mai departe pentru a afla ce înseamnă fiecare simbol al fiecărei chakră și de ce este importantă semnificația fiecăruia.

Simbolurile Celor 7 Chakre2

Ce sunt
simbolurile chakrelor?


Deși nu există dovezi științifice care să demonstreze existența chakrelor, se crede că există șapte chakre primare care se poziționează de-a lungul coloanei vertebrale, de la coccis până în vârful capului. Fiecare dintre cele șapte chakre reprezintă calități și energii unice.

Simbolurile chakrelor sunt o formă de geometrie sacră care combină imagini, forme geometrice, litere sanscrite și culori. Ele reprezintă energia fiecărei chakre și au și o semnificație spirituală destul de amplă.

Deci, de unde au apărut simbolurile chakrelor? Formele din simbolurile chakrelor provin din cele cinci simboluri ale lui Yajna folosite în timpul ritualurilor vedice. Cele cinci simboluri ale lui Yajna sunt pătratul, cercul, triunghiul, jumătate de lună și petale de lotus.

O modalitate ușoară de a identifica simbolul pentru o anumită chakră este prin culoare.

Cele 7 simboluri ale chakrelor
și semnificația lor


Un lucru pe care îl vei observa în fiecare dintre cele șapte dintre simbolurile chakrelor este cercul. Acesta reprezintă mișcarea continuă și natura ciclică a energiei. Cercul reprezintă, de asemenea, unitatea și integralitatea, iar fiecare simbol al chakrelor conține cel puțin unul, deoarece atunci când toate chakrele noastre sunt echilibrate, ne simțim întregi și armonioși.

Cuvântul sanscrit pentru chakră înseamnă de fapt „roată”, deoarece energia se întoarce și se învârte ca o roată. Deoarece roțile sunt circulare, pare foarte potrivit ca această formă să apară în fiecare simbol al chakrelor.

În afară de cerc, componentele fiecărui simbol diferă, triunghiurile fiind destul de comune, chiar dacă poziționarea lor este cea care determină semnificația. Mai mult, fiecare simbol al chakrelor conține petale ce creează imaginea unei flori de lotus. Reprezentarea spirituală a unei flori de lotus este renașterea, dar numărul specific de petale pe care o are și semnificația sa este unică. Prin urmare, să explorăm fiecare simbolurile chakrelor în mod independent.

Simbolul
chakra rădăcină


Chakra Radacina

Chakra rădăcină este situată la baza coloanei vertebrale. Este responsabilă pentru sentimentul nostru de siguranță, de securitate pentru noi înșine și lumea din jurul nostru. Acest centru ne ajută să rămânem centrați, împământeniți și conectați la corpurile noastre și la planul fizic. Numele în sanscrită Muladhara se traduce prin „rădăcină”, „bază” sau „fundație”.

Simbolul chakrei rădăcină este format dintr-un triunghi orientat în jos, aflat într-un pătrat situat în cadrul unui cerc. La exterior sunt patru petale.

 • Triunghiul inversat reprezintă tragerea energiei în jos și este un simbol alchimic pentru pământ, elementul asociat acestei chakre. Triunghiul conține energia de împământare a primei chakre, întruchipând calitatea stabilității.
 • Pătratul are patru laturi, iar acest număr simbolizează fundația și o structură stabilă. O chakră rădăcină echilibrată servește ca bază stabilă pentru a deschide în siguranță restul chakrelor.
 • Cele patru petale de lotus asociate cu chakra rădăcină simbolizează stabilitatea și structura, precum și cele patru stări ale minții: Manas (minte), Buddhi (intelect), Chitta (conștiință) și Ahamkara (ego). Lotusul cu patru petale în ansamblu semnifică nașterea conștiinței umane, deoarece chakra rădăcină este punctul de plecare.
 • Culoarea roșie se referă la conștientizarea de sine, ajutându-te să te reconectezi la corpul tău și la pământ. Această culoare densă poate fi asociată cu furie, pericol și violență, care pot dezechilibra chakra rădăcină. Cu toate acestea, culoarea roșie te poate ajuta și să îți redirecționezi atenția către siguranță.

Bijuteriicu simbolul
chakra Rădăcină


Simbolul
chakra sacrala


Chakra Sacrală

Chakra sacrală este situată în partea inferioară a burții, aproape de organele sexuale. Este centrul creativității, sexualității și al emoțiilor noastre. Ne guvernează simțurile, sentimentele și experiențele sexuale, iar elementul său este apa, reprezentând fluiditatea, fluxul și mișcarea emoțiilor noastre. Numele sanscrit Svadhishthana se traduce prin locul sinelui.

Simbolul Chakrei Sacrale este format din mai multe cercuri, o semilună si șase petale de floare de lotus portocalie.

 • După cum am menționat mai devreme, cercurile reprezintă natura ciclică a nașterii, morții și renașterii. Chakra sacrală amplifică această asociere, deoarece prezintă mai mult de un cerc. Deoarece chakra sacrală și elementul apă se referă la flux, o a treia chakră echilibrată te va ajuta să mergi cu fluxurile și refluxurile vieții și să îți păstrezi controlul emoțiilor în vremuri de încercare.
 • Semiluna din partea de jos a cercului interior este un alt simbol al ciclurilor, deoarece Luna completează cicluri în fiecare lună. Prin urmare, este un memento care ne spune că viața este o schimbare fără sfârșit și mișcare constantă, așa că o sănătate emoțională bună este vitală.
 • O altă parte a semnificației simbolului chakrei sacrale sunt cele șase petale. Ele reprezintă cele șase calități negative pe care trebuie să le depășim pentru a deschide și purifica cea de-a doua chakră: mânie, gelozie, cruzime, ură, mândrie și dorință.
 • În psihologia culorilor, portocaliul este asociat cu fericirea și creativitatea, care sunt legate de calități precum plăcerea și autoexprimarea Chakrei Sacrale.

Bijuteriicu simbolul
chakra Sacrală


Simbolul
chakra plexului solar


Chakra Plexului Solar

Chakra Plexului Solar se află la aproximativ un centimetru deasupra buricului, în partea superioară a abdomenului. Este centrul puterii personale care ne guvernează imaginea de sine, încrederea, curajul și determinarea.

Numele sanscrit Manipura se traduce prin „orașul bijuteriilor”. Plexul Solar conține energia focului pentru a acționa și a face lucrurile să se întâmple și, astfel, acest centru energetic este păstrătorul instrumentelor pentru a ne îndeplini visele.

Simbolurl Chakrei Plexului Solar constă dintr-un triunghi inversat aflat într-un cerc înconjurat de 10 petale.

 • Triunghiul inversat arată că Chakra Plexului Solar lucrează cu Chakra Rădăcina și Chakra Sacrală pentru a trage energia în jos spre pământ. Acest lucru este deosebit de puternic în chakra plexului solar, deoarece este necesară o conexiune cu tărâmul fizic pentru a-ți urmări visele și a-ți atinge obiectivele vieții.
 • Cele 10 petale reprezintă cele zece prane din fiecare dintre noi (mai bine descrise ca și curenți de energie sau vibrații).
 • Galbenul este o culoare a speranței și pozitivității, legată de încrederea în sine și rezistența. Nuanța are o legătură cu elementul foc și cu soarele.

Bijuteriicu simbolul
chakra Plexului solar


Simbolul
chakra inimii


Chakra Inimii

Chakra inimii este situată în centrul pieptului, în linie cu inima. Acest centru energetic este responsabil pentru capacitatea noastră de a ne iubi, de a arăta compasiune față de noi înșine și față de ceilalți. Conține, de asemenea, calitățile pozitive ale bucuriei, recunoștinței, înțelegerii și iertării.

Anahata în sanscrită se traduce în mod liber prin „nelocuit” sau „nerănit”, referindu-se la conceptul vedic de sunetul tărâmului ceresc. Această chakră este, de asemenea, asociată cu vindecarea, echilibrul și seninătatea.

Simbolul Chakrei Anahata este format din două triunghiuri care se intersectează, formând o stea cu șase colțuri într-un cerc. În exterior sunt 12 petale, creând o floare de lotus verde.

 • Cele două triunghiuri care se intersectează creează o hexagramă în centru și o stea cu șase colțuri. Aceste forme geometrice reprezintă echilibrul dintre yin și yang, între fizic și spiritual. Chakra inimii este puntea dintre cele trei chakre inferioare și cele trei chakre superioare, deci creeză un echilibru între mișcarea superioară a energiei și mișcarea inferioară.
 • Cele douăsprezece petale ale simbolului chakrei inimii reprezintă cele douăsprezece calități pozitive asociate cu acest centru energetic: pace, fericire, dragoste, armonie, empatie, înțelegere, puritate, claritate, compasiune, unitate, iertare și bunătate.
 • Steaua cu șase puncte din cerc combinată cu cele 12 petale reprezintă cele 72.000 de canale de energie sau „Nadis” (6.000 x 12 = 72.000) pe care le are fiecare ființă umană. Acesta este o altă reamintire a importanței Chakrei Anahata și a modului în care poziția sa centrală conectează întregul sistem energetic.
 • Culoarea verde reprezintă vindecarea, echilibrul și liniștea. Cu toate acestea, verdele poate semnifica și invidie sau gelozie, care sunt câteva dintre trăsăturile unei chakre a inimii aflate în dezechilibru.

Bijuteriicu simbolul
chakra Inimii


Simbolul
chakra gâtului


Chakra Gatului

Chakra gâtului se află în centrul gâtului (partea din față a gâtului). Este centrul nostru de comunicare, permițându-ne să ne spunem adevărul, să ne folosim vocea pentru a ne exprima convingerile, opiniile și creativitatea, dar și pentru a-i asculta pe ceilalți.

Elementul chakrei gâtului este aerul, care în astrologie este simbolul universal pentru intelect și comunicare. Cuvântul sanscrit Vishuddha înseamnă „puritate”, deoarece acest centru energetic purifică abilitățile noastre de comunicare.

Simbolul chakrei gâtului constă dintr-un cerc aflat într-un triunghi inversat situat în interiorul altui cerc. În jurul inelului exterior sunt 16 petale.

 • Cercul interior reprezintă luna plină, faza lunară de odihnă și eliberare.
 • Triunghiul inversat care conține luna plină reprezintă un canal către conștiința și sufletul nostru. Deoarece chakra gâtului este una dintre chakrele superioare, energia începe să se miște în sus, mai aproape de tărâmul spiritual.
 • Cele 16 petale vocale sanscrite au un sunet ușor și aerisit, legat de calitatea fără efort a comunicării pe care o experimi cu o chakră Vishuddha deschisă și bine echilibrată.
 • Culoarea albastru deschis se referă la puritate, expresivitate și înțelepciune, trei calități pe care le aduce o chakră a gâtului deschisă.

Bijuteriicu simbolul
chakra Gâtului


Simbolul
chakra celui de-al treilea ochi


Chakra Celui De Al Treilea Ochi

Chakra celui de-al treilea ochi sau a frunții se află între sprâncene și servește drept centru al intuiției și al imaginației. Acest centru energetic ne ajută să descoperim semne și prevestiri din univers, ghidându-ne pe calea cea bună. De asemenea, ne permite să ne ascultăm mai bine înțelepciunea interioară și este asociată cu imaginația, percepția, visele și abilitățile psihice. Numele sanscrit Ajna înseamnă „a percepe” sau „dincolo de înțelepciune”.

Simbolul chakrei celui de-al treilea ochi prezintă un triunghi orientat în jos aflat într-un cerc cu două petale.

 • Multe versiuni ale simbolului chakrei celui de-al treilea ochi conțin simbolul Om în centrul cercului. Om este mantra Bija pentru chakra Ajna, reprezentând iluminarea și conexiunea spirituală.
 • Triunghiul este orientat în jos pentru a reprezenta faptul că deschiderea celor șase chakre inferioare permite deschiderea celui de-al treilea ochi.
 • Cele două petale reprezintă cele două canale energetice subtile, Ida și Pingala, care călătoresc în sus și în jos între chakra rădăcinii și vârful capului. Simbolizează dualitatea dintre sine și divin.
 • Culoarea indigo reflectă înțelepciunea și integritatea și este, de asemenea, legată de devotament, care în acest caz, poate reprezenta legătura spirituală care se face.

Bijuteriicu simbolul
chakra Frunții


Simbolul
chakra coroană


Chakra Coroanei

Chakra coroană se află chiar deasupra vârfului capului și apare ca o minge plutitoare (sau coroană) de energie. Reprezintă o conexiune divină legată de energia kundalini care se ridică de la chakra rădăcină la coroană, rezultând transcendență și iluminare. Pentru mulți oameni, aceasta este cea mai dificilă chakră de deschis.

 • Numele sanscrit Sahasrara se traduce prin „o mie de petale”, astfel încât simbolul chakrei coroanei conține numeroase petale pentru a reprezenta acest lucru.
 • Cercul din acest simbol reprezintă luna plină și finalizarea unui ciclu, simbolizând deschiderea și trezirea.
 • Violetul este o culoare mistică și magică care reprezintă înțelepciunea. Albul este, de asemenea, adesea prezentat, simbolizând puritatea, renașterea și unitatea.
 • Multe versiuni ale simbolului chakrei coroanei includ și simbolul Om în centrul cercului pentru a simboliza conștiința și conexiunea cu divinul.

Bijuteriicu simbolul
chakra coroană


Simboluri ale animalelor
asociate cu chakrele


Necunoscute de mulți, animalele sunt folosite și ca simbolism al chakrelor. Fiecare chakră are asociat un animal spiritual care reprezintă puterea și calitățile acelui centru energetic. Deși animalele nu sunt prezentate în simbolurile chakrelor tradiționale, unele versiuni moderne le includ în opera de artă.

Simbolurile Chakrelor Asociate Cu Animalele De Putere

Conform textelor hinduse antice, acestea sunt animalele asociate pentru fiecare chakră:

 • Chakra rădăcină (Muladhara) – Elefant – Elefantul este un animal care posedă o memorie excelentă și capacitatea de a se încărca prin intermediul blocajelor.
 • Chakra sacrală (Svadhishthana) – Crocodil – Reprezentarea unui animal de apă precum crocodilul ne oferă ideea de adaptabilitate, creativitate și echilibru.
 • Chakra plexului solar (Manipura) – Berbec – Berbecul are o voință puternică, o atitudine hotărâtă și este plin de motivație.
 • Chakra inimii (Anahata) – Antilopa – Antilopele reprezintă o inimă pură, sensibilitate, empatie și tandrețe.
 • Chakra gâtului (Vishuddha) – Elefant alb – Elefanții albi reprezintă capacitatea de comunicare pură și armonizantă. Se spune că acest animal magnific folosește modalități creative și imaginative pentru a-și transmite gândurile și ideile.
 • Chakra celui de-al treilea ochi (Ajna) – Antilopa neagră – Acest animal mistic reprezintă explorarea tărâmurilor interioare și călătoria din interiorul tău.
 • Chakra coroanei (Sahasrara) – Necunoscut – Nu există nicio mențiune despre un animal spiritual pentru chakra coroanei în textele antice hinduse.

Simbolurile chakrelor, așa cum sunt descrise în textele hinduse antice, ne oferă oportunitatea de a ne aprofunda cunoștințele despre aceste centre energetice. Aceste imagini cu simbolurile chakrelor nu sunt doar imagini destul de colorate, ci ele transmit mesaje ascunse despre cele șapte chakre și calitățile lor. De ce sunt importante simbolurile chakrelor? Pentru că, cu cât învățăm mai mult limbajul chakrelor, cu atât este mai bună capacitatea noastră de a le echilibra și alinia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top