Chakra rădăcină sau Muladhara – despre chakra nr.1

Chakra Radacina Muladhara

Sistemul chakrelor cuprinde șapte puncte principale de energie situate în corpul subtil. Vizualizează acești centri de energie vitală ca niște angrenaje care mișcă constant energia subtilă în sus și în jos.

Sistemul complex de chakre își are originea în India antică. Acești centri energetici au fost citați pentru prima dată în textele vedice și tantrice antice, unele dintre cele mai vechi scrieri hinduse, datând între 1500 și 1000 î.Hr. Este un domeniu vast de studiu.

Ești gata să te împământenești? Astăzi ne vom concentra asupra primului centru energetic care ne guvernează sentimentul de siguranță și securitate. Acesta este cunoscut ca și chakra rădăcină sau chakra muladhara.

Informații generale
despre Chakra rădăcină


Chakra Radacina

Despre simbolismul chakrei rădăcină

Simbolul chakrei rădăcinii include un lotus cu patru petale, un triunghi orientat în jos aflat într-un pătrat și simbolul mantra semințelor (LAM लं) în centru.

Conform filozofiei yoghine, cele patru petale ale chakrei rădăcinii lotus simbolizează mintea, intelectul, conștiința și ego-ul.

Șarpele este asociat cu chakra rădăcină, reprezentând înțelepciunea, puterea și energia kundalini adormită, șarpele sodihnindu-se la nivelul chakrei rădăcină încolăcit de trei ori și jumătate.

Ce înseamnă muladhara?
Cuvântul sanscrit pentru acest centru energetic, muladhara, se traduce prin „suport rădăcină”.

Unde este localizată chakra rădăcină?
Chakra rădăcină este situată la baza coloanei vertebrale, între anus și organul genital de la perineu.

Elementul chakrei rădăcină
Elementul asociat cu chakra rădăcină este pământul.

Culoarea chakrei Muladhara
Culoarea chakrei rădăcină este roșie. Activează acest centru energetic purtând și/sau înconjurându-te cu orice nuanță de roșu, inclusiv roz. Roșul este o culoare a vitalității, puterii, încrederii. Lungimea de undă a culorii roșii este cea mai lentă dintre toate culorile din spectrul luminii vizibile.

Ce rol joacă
prima chakră în viața noastră?


Chakra rădăcină controlează problemele de bază ale identității, siguranței și securității, precum și rădăcinile noastre fizice și strămoșii.

Gândește-te la muladhara ca la chakra instinctuală sau la creierul reptilian al sistemului de chakre. Chakra rădăcină este responsabilă pentru activarea răspunsului nostru de luptă sau fugi în situațiile care le declanșează.

Prima chakră este fundamentul energiei noastre vitale („prana” în terminologia yoghină). Chakra rădăcină este energia de bază pentru toate stările noastre emoționale și fizice. Se crede că se formează între naștere și vârsta de 7 ani.

Chakra Radacina Si Inradacinarea

Asemănătoare cu rădăcinile unui copac, această chakră este baza existenței tale și cheia pentru a te simți în echilibru pe măsură ce treci prin viață. Din punct de vedere psihologic, chakra rădăcinii ne ajută să ne întărim conexiunea esențială cu Pământul și să ne simțim înrădăcinați. Când ne simțim în siguranță, energiile noastre curg într-un mod sănătos și echilibrat.

Semne și simptome care arată
că chakra rădăcină este blocată sau dezechilibrată


Chakra Radacina

Când avem blocaje și dezechilibre energetice în sistemul nostru și ne angajăm în obiceiuri dăunătoare care ne împiedică să accesăm vitalitatea noastră naturală, ajungem să ne simțim epuizați, împrăștiați, plictisiți sau chiar rău.

Ca bază a sistemului de chakre, chakra rădăcină este ca un paznic de securitate al corpului nostru fizic. Când te simți copleșit, distanțat sau în pragul unei căderi nervoase, aceasta este chakra ta rădăcină care îți “spune” că ceva nu este aliniat.

Când energia ta stagnează la nivelul primei chakre, te poți simți nesigur sau chiar paranoic. Este posibil ca aceste sentimente să conducă la cuvinte sau acțiuni dure îndreptate către tine și ceilalți.

Dezechilibrele fiziologice la acest nivel tind să apară la nivelul colonului, vezicii urinare, coloanei vertebrale, spatelui inferior, picioarelor și tălpilor. De exemplu, o chakră rădăcină blocată se poate manifesta cu durere de spate, artrită sau o infecție a vezicii urinare.

Din punct de vedere emoțional, o muladhara blocată poate provoca nesiguranță financiară, mentalitate de sărăcie, stres, anxietate și o lipsă generală de încredere în sine. Din punct de vedere energetic, te face să te simți letargic, neproductiv, blocat și, în general, epuizat.

Cum să vindeci, să deschizi și să echilibrezi
chakra rădăcină


A te simți împământat, în siguranță, stabil și încrezător înseamnă că chakra ta rădăcină de unroșu rubiniu este deschisă și echilibrată. Implementează următoarele sfaturi și tehnici pentru a te împământa și pentru a echilibra energia chakrei rădăcină.

Vizualizarea vindecătoare
pentru chakra Muladhara


Meditația servește ca o practică de împământare pentru a te ajuta să te conectezi la corpul fizic și la Pământ. Încearcă această vizualizare, a unui cablu de împământare care vizează în mod special primul centru energetic.

Vizualizează un cordon roșu de lumină ca un fascicul laser care se extinde de la chakra rădăcină, până în miezul cristalin al planetei. Revino la această tehnică de meditație de fiecare dată când îți dai seama că mintea rătăcește. După câteva minute, imaginează-ți că eliberezi cablul de împământare și lcă umina se dizolvă în sol.

Alimente benefice
pentru chakra rădăcină


Pentru a contracara sentimentul de nesiguranță, consumă în mod intenționat alimente care să te înrădăcineze și să te reconecteze cu elementul pământ.

Mănâncă rădăcinoase care cresc în pământ, cum ar fi sfecla roșie, morcovii, cartofii și cartofii dulci, dar și alimente precum fasolea, nucile, semințele de dovleac sau susan.

Fructe Si Legume Rosii Alimente Pentru Chakra Radacina

Produsele proaspete de culoare roșie, cum ar fi roșiile, căpșunile, zmeura, cireșele, merele roșii, ardeiul gras roșu, rodiile și sfecla roșie, ajută, de asemenea, la hrănirea aspectului elementului pământ al chakrei rădăcină. Mănâncă aceste alimente cu multă atenție și încet, savurând densitatea și aroma lor delicioasă.

Meditația
primei chakre


Conectează-te la chakra rădăcină prin picioare. Pur și simplu mergi desculț, ideal în natură, pe pământ, cu mișcări lente, acordând o atenție deosebită mersului. Această practică se numește împământare.

Cultivă un sentiment de recunoștință pentru capacitatea de a te putea deplasa dintr-un loc în altul. Concentrează-te pe tălpile picioarelor, observând cum se simte călcâiul, laba piciorului și degetele de la picioare când fiecare parte atinge solul.

Respiră adânc. Chiar și doar câteva minute de mers pe jos sau meditația în natură calmează sistemul nervos și te conectează cu Mama Pământ.

Afirmații
pentru chakra Muladhara


Ca parte a practicii tale zilnice, repetă oricare dintre aceste afirmații pozitive care rezonează cu tine, care vizează vindecarea chakrei rădăcină:

 • Sunt protejat și mă simt în siguranță.
 • Eu sunt aici acum.
 • Sunt înrădăcinat, împământat și stabil.
 • Sunt calm, confortabil și mulțumit.
 • Mama Pământ mă hrănește, mă protejează și mă sprijină.
 • Am renunțat la îndoieli, griji și frici.
 • Îmi iubesc și am încredere în corpul meu.
 • Eu aparțin aici.

Vindecarea Chakrei Muladhara
prin sunet


Stilurile muzicale care vizează chakra rădăcină includ tobele șamanice, boluri cântătoare și gongurile. Frecvența chakrei rădăcină de 396 Hz este o vibrație joasă și lină care ajută la cultivarea sentimentelor de inocență, neînfricare și apartenență.

Cântatul este o practică excelentă de împământare. Fiecare dintre cei șapte centri energetici ai noștri este asociat cu o silabă. Sunetul chakrei rădăcină este LAM (pronunțat „lah-mmm”). Cântă-l de patru până la opt ori și observă cum se activează și cum vă trezește centrul energetic al rădăcinii.

Conform filozofiei yoga, reprezentantul chakrei Muladhara este zeul Ganesh – parțial elefant și parțial uman. El reprezintă atât sufletul, cât și tărâmul fizic. Conectează-te cu spiritul elefantului: puternic, uriaș, sensibil și înțelept.

Ganesh Asociere Cu Chakra Radacina

Ganesh este stăpânul noilor începuturi, al abundenței și al creativității, precum și cel care înlătură obstacolele, el este sfântul patron al scriitorilor. Un cântec clasic sanscrit de devotament față de Ganesh este „Om Gam Ganapataye Namaha”.

Pietre și cristale recomandate
pentru chakra rădăcină


Purtarea următoarelor pietre prețioase ajută la vindecarea și alinierea energiei chakrei rădăcină. Alternativ, se așează pe altarul de meditație sau în dormitor

 • Granat
 • Rubin
 • Hematit
 • Cuarț fumuriu
 • Beril
 • Turmalina neagra
 • Ochi de tigru
 • Hematit

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top