Semnul OM – Origine, Semnificație, Beneficii ~ FOLconcept

Simbolul OM [ pronunțat AUM ] este simbolul primar a lui Dumnezeu, zeitate ce îmbracă o infinită varietate de forme, culori, structuri, natura însăși în infinite manifestări. Simbolul OM îl găsim în concepția hindusă ca ființa supremă. Acestă mistică silabă conține și închide tot ce e sacru în hinduism. OM este însuși evocarea sufletului universal.

Este recunoscut ca sunetul primordial şi încântat pentru a controla manifestările naturale; reprezintă cele trei manifestări ale tuturor formelor de viaţă: creaţia, utilizarea şi distrugerea utilizate în procesul de iniţiere pentru a sigila celelalte simboluri sau pentru a sigila fiecare parte a inițierii. OM deschide coroana şi desenat deasupra capului deschide o cale spre Divinitate şi spre o conştiinţă mai înaltă.

În filozofia hindusă se crede că atunci când creația a început să se manifeste, conștiința divină a luat mai întâi forma primară și originară manifestată prin vibrația sunetului AUM.

OM este reflectarea realității absolute cunoscută, fără început sau sfârșit și îmbrațișând tot ceea ce există, reprezentând vibrația supremă, infinitul.

Sunetul a apărut prima dată în Upanishad – o colecție de texte sacre hinduse. Manduka Upanishad, care îi este dedicată lui OM, începe astfel: “OM este un cuvânt indestructibil. Om este universul. Trecutul, prezentul și viitorul, ceea ce a fost, ce este și ce va fi. De asemenea, tot ceea ce există dincolo de granițele timpului este tot OM”.

OM este considerat a fi și mama mantrelor – sunete scurte și puternice aferente fiecărei chakre, se leagă de al treilea ochi sau de chakra coroanei, conectându-ne cu Divinitatea. “Sunetul său pare să relaxeze sistemul nervos.”, spune fondatorul Kripalu Institute for Extraordinary Living, Stephen Cope“Ca mai toate mantrele, adună și concentrează mintea, o ia din gândurile zilnice și o trimite într-o zonă contemplativă.”

De asemenea, ne unește ca grup. “Când rostim împreună OM , ne aliniem trup/minte și suflet unii cu ceilalți, cu Universul, iar Universul este real”, spune Bhavani Lorrain Nelson, care conduce workshopuri în toată lumea despre puterea vocii. “Este un sunet puternic și pașnic. Un învațător a spus că, dacă treci prin viață rostindu-l, aerul din jurul tau va sclipi.”

Mantra OM [AUM]
Sunetul creaȚiei divine


AUM este cea mai cunoscută mantră și provine din ințelepciunea hindusă străveche. Este practicată de oameni din întreaga lume iar atunci când aceasta este realizată cu profundă interiorizare, cel ce o practică abandonează dimensiunea spațiului și timpului, unindu-se cu Creația și Creatorul. AUM este sunetul primordial al Universului, este vibrația care a fost manifestată la crearea Universului. Cu toții purtăm în interiorul nostru acest sunet, această vibrație sacră iar atunci când dorim să ne liniștim, să ne relaxăm fizic, mental, emoțional, spiritual putem apela cu încredere la ea. Cântarea sunetului sacru AUM, ne ajută să trecem de la undele gama ( starea unde suntem activi, agitați, stresați) la undele Alfa (starea de relaxare, de interiorizare, asemănată cu starea de semisomn, meditație, rugăciune). “Litera a simbolizează starea conștientă sau trează (jagrata-avastha), litera u starea de vis (svapna-avastha) și litera m starea de somn fără vise (susupta-avastha) a minții și a spiritului. Întregul simbol, împreună cu semiluna și punctul, semnifică o a patra stare (turya-avastha) care combină toate aceste stări și le transcende. Aceasta este starea de samadhi.

Literele a, u si m simbolizează vorbirea (vak), mintea (manas) și respirația vieții (prana), în timp ce întregul simbol reprezintă spiritul viu, care este doar o parte din spiritul divin. Cele trei litere reprezintă și dimensiunile lungimii, lățimii și adâncimii, în timp ce întregul simbol reprezintă Divinitatea, care este dincolo de limitările formei.

Cele trei litere a, u si m simbolizează absența dorinței, fricii și mâniei în timp ce întregul simbol reprezintă omul perfect (sthita-prajna), cel a cărui înțelepciune este ferm stabilită în divin.  Ele reprezintă cele trei genuri, masculin, feminin  și neutru în timp ce întregul simbol reprezintă creația, împreună cu Creatorul.

Literele corespund celor trei timpuri – trecut, prezent, viitor, în timp ce întregul simbol reprezintă Creatorul, care transcede limitările timpului. Întregul simbol reprezintă cunoașterea Sinelui, a cărui învațătură este nemuritoare. Literele a, u, m reprezintă și mantra ”Tat Twam Asi” (Tu ești acela), realizarea divinității omului în sine însuși. Întregul simbol reprezintă realizarea , care eliberează spiritul uman din lanțurile corpului, minții, intelectului și egoului.” Documentație: Light on Yoga – B.K.S. Iyengar (vezi cartea aici)

Semnul Om Slider

Monosilaba OM, sau AUM, este folosită frecvent în timpul meditaţiilor, mai ales în şcolile spirituale orientale, dar este folosită şi în ţările occidentale, mai ales de către cei iniţiaţi în diferite cunoaşteri spirituale şi lucrează zilnic cu ei înşişi pentru a creşte vibraţional. Emisia mantrei vizualizând simbolul dă profunzime unei meditaţii, dacă se practică în grup ajută participanţii în a se pune la unison, a se armoniza şi a se contopi în manifestările subtile. Meditaţia presupune condiţiile specifice unei activităţi spirituale: linişte, poziţie corectă, aer curat, respiraţii conştientizate, relaxare şi detaşare de toate problemele cotidiene. În starea de meditaţie, când se foloseşte mantra OM, sunetul O se emite prelung şi se repetă mantra de mai multe ori. Sunt şi meditaţii în care mantra OM este combinată şi cu alte mantre, cu alte simboluri. Scopul este de a genera pacea şi liniştea interioară, de contopire cu Conştiinţa Divină.

Simbolul Om ॐ
meditația integrării în absolut


Meditația cu simbolul OM este starea de conștiință prin care ființa noastră evoluează spre întregirea cu totul. Parcurgând cele trei stadii ale conștiinței (conștient, subconștient și supraconștient) descoperim primul sunet al creației.

La început, realitatea absolută era una și nu era duală. Când creatorul a evoluat, a trecut de la „Eu sunt” la „Eu pot fi” și a generat dualitatea manifestându-se în mulțime. Aceasta a cauzat o vibrație ce s-a transformat în sunet, și a fost primul sunet, OM (se pronunță AUM). Creația însăși s-a pus în mișcare sub vibrația patronată de simbolul OM.

Simbolul Om - Dragonul Si Pasarea Phoenix

Simbolul OM redat de semnul ॐ a devenit emblema realității absolute, a divinității, precum o poză este emblema fidelă a unui obiect material.

Despre puterea mantrei Om (AUM)

Mantra este o frază sau rareori un cuvânt folosit pentru meditație și intonare în hinuism și buddism. Sunetul mantrei OM este AUM. El se pronunță prin deschidera gurei cu sunetul A și inchiderea ei, ceea ce va forma sunetul U și sunetul M când gura este închisă. 

Care sunt beneficiile intonării sunetului OM (AUM)?

  1. Intonarea mantrei OM alungă imediat toate gândurile nefolositoare, elimină distragerea atenției și insuflă o nouă vigoare în organism.
  2. Dacă te simți depresiv, intonează OM de cinzeci de ori și vei fi încărcat cu o nouă vigoare și forță interioară. Intonarea mantrei OM este un tonic puternic. Când intonezi AUM simți că ești puritatea, lumina atotpătrunzătoare și conștiința absolută.
  3. Toți cei care intonează zilnic sunetul OM vor avea o voce dulce și clară. Poți intona mantra OM oriunde, chiar și când ești în plimbare prin natură. De asemenea poți cânta sunetul într-un mod armonios, pronunțarea ritmică face mintea senină și ascuțită. În acest sens se infuzează calitățile spirituale ale minții care ajută la împlinirea sinelui.

Practică meditația integrării în absolut
folosind simbolul sacru Om ॐ


Meditează cu simbolul OM pentru a-ți întregi ființa! Alege un loc liniștit, stai jos și închide ochii. Concentrează atenția în zona celui de-al treilea ochi (pe frunte) și repetă, în gând, calm, sunetul OM. În acest timp, asocierea mentală să fie cu ideea infinitului, eternității, nemuririi etc. Trebuie să repeți mantra OM cu trăirea, cu sentimentul că tu ești infinitul, atotprezent, una cu totul, conștiință eternă. Simpla repetare a sunetului OM nu va aduce beneficiile dorite, tu trebuie să simți acest adevăr în timp ce repeți.

Păstrează mereu înțelesul simbolului OM aproape de inima ta. Simte simbolul OM! Simte mereu că ești puritatea absolută, ființă atotcunoscătoare, eternă și liberă, propriul maestru și făuritorul viitorului tău. Simte că tu ești conțiința absolută și infinită, singura existență neschimbătoare.

Alege o bijuterie cu simbolul OM pentru a-ti aminti zilnic să invoci în tine vibrația creatoare a universului. Folosește semnul ॐ sau sunetul AUM pentru a medita cu acest simbol în mod regulat, cu perseverență, sinceritate și entuziasm, dimineața, la prânz și seara! De abia atunci viața ta se va schimba!

Scroll to Top