DIAGRAMA SACRĂ Sri Yantra ~ origini, simbolistica si utilizari

Sri Yantra este o diagramă sacră ce cuprinde viziunea imaginativă și prevăzătoare hindusă asupra dezvoltării cosmosului. Această materializare a viziunii este apreciată pentru faptul că atrage abundență, pace, oportunități și relații bune. Sri Yantra este o formă de geometrie sacră frumoasă și complexă, utilizată in hinduism pentru închinare, meditație și ca simbol al devotamentului. Acest simbol fost folosit de mii de ani și originea sa pare necunoscută.

Ce este Sri Yantra
origini și descriere


Se consideră în prezent că reprezentări ale yantrei ce provin din India datează din 11.000-10.000 î.Hr.. Piatra Baghor, găsită într-un context paleolitic superior în valea râului Son, este considerată cel mai vechi exemplu și a fost datată în anii 25.000 – 20.000 î.Hr..

În sanscrită, cuvântul „yantra” provine din rădăcina cuvântului „yam”, care înseamnă „instrument” sau „suport”, și „tra”, derivat din „trana”, care înseamnă „eliberare din robie”. Un yantra este un instrument sau o unealtă pentru meditație și contemplare ce sprijină eliberarea spirituală. Există sute de modele de yantre legate de zeități, principii și planete. Folosite în ceremonii și ritualuri, modelele de yantre pot fi găsite pe hârtie, scoarță sau pot fi create din petale de flori, cenușă sau orez.

Shri Yantra, Sri Yantra sau Shri Chakra este o formă de diagramă mistică (yantra) folosită în școala Shri Vidya a hinduismului. Este alcătuită din 3 plane. Cel central conține nouă triunghiuri interconectate care înconjoară un punct central cunoscut sub numele de bindu.

Acest punct central este considerat locul de întâlnire sau joncțiunea dintre lumea fizică și lumea spirituală sau sursa nemanifestată. Dintre cele nouă triunghiuri, patru indică spre cer și se crede că sunt simboluri pentru Shiva (cele masculine), în timp ce cele cinci îndreptate în jos reprezintă Shakti (sau femininul). Din această cauză, Sri Yantra este considerat a fi un simbol puternic pentru unirea divinului masculin și feminin.

Cele nouă triunghiuri principale formează, de asemenea, 43 de triunghiuri mai mici, despre care se spune că reprezintă întregul univers sau cosmos. Opt petale de lotus înconjoară triunghiurile, în timp ce un inel mai mare de 16 petale de lotus le înconjoară pe ambele. Acesta este în cele din urmă închis într-un pătrat asemănător unui templu, care conține patru uși.

Pentru practicile de meditație sau “vastu”, versiunea vedica a feng shui, o yantra este gravată pe o placă pătrată de cupru galvanizată placată cu aur. Plăcile sunt apoi „încărcate” ritualic de preoți – ceea ce înseamnă că obiectul fizic este „acordat” la o anumită vibrație sau energie. Odată încărcată, yantra este privită ca un obiect sacru și este folosită astfel în ritualuri.

Diagrama Sri Yantra
CE SIMBOLIZEAZĂ ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ


Sri Yantra întruchipează înțelegeri filozofice profunde, care o fac o sursă puternică de inspirație. Fiecare element de design din diagrama Sri Yantra are o semnificație filozofică specială.

Shri Yantra, numită „regina yantrelor” (rajayantra) este simbolul marelui principiu ce reprezintă mamă divină, sursa întregii energii, puteri și a creativității. Tradițiile vedice, în special școala de tantra Shri Vidya, consideră designul ca fiind o reprezentare a universului, precum și a corpului zeiței, legat de principiul feminin al shakti sau energiei. Fiecare linie, triunghi și petală de lotus simbolizează un anumit tip de shakti.

Pătratul exterior reprezintă elementul pământ. În geometria sacră vedica, pătratul corespunde pământului. Pătratul exterior reprezintă emoții lumești, cum ar fi furia, frica și dorințele lumești. Yoghinul meditează asupra pătratului exterior pentru a învinge aceste energii perturbatoare. Structurile în formă de T din pătrat sunt considerate porțile celor patru direcții și punctele de intrare ale yantrei.

Urmează trei cercuri reprezentând trecutul, prezentul și viitorul. Înăuntru se află primul inel de șaisprezece petale de lotus care reprezintă împlinirea completă a tuturor speranțelor și dorințelor. Mai exact, petalele reprezintă cele zece organe de percepție și acțiune (limba, nasul, gura, pielea, ochii, urechile, picioarele, mâinile, brațele și organele reproducătoare) și cele cinci elemente: pământ, apă, foc, aer, si spatiu. A șaisprezecea petală reprezintă mintea, care adună și interpretează informații din percepțiile interactivității elementelor.

Urmează un lotus cu opt petale. Fiecare petală guvernează o activitate specifică: vorbire, apucare, mișcare, excreție, bucurie, repulsie, atracție și ecuanimitate. În lotusul interior se află primul set de triunghiuri interconectate. Cele care arată în sus reprezintă principiul masculin, în jos reprezintă femininul. Aceste triunghiuri reprezintă, de asemenea, calități și Shaktis.

Pornind de la cel mai jos triunghi exterior și mișcându-se într-un cerc în sens invers acelor de ceasornic, ele sunt un simbol pentru agitație, urmărire, atracție, încântare, amăgire, imobilitate, eliberare, control, plăcere, intoxicație, realizarea dorinței, luxului, mantrei și distrugerea dualității.

Următorul cerc are aceeași succesiune și direcție, pornind de la cel mai de jos triunghi și deplasându-se în sens invers acelor de ceasornic. Primul triunghi este cel care dă toate realizările. Următorul este dătătorul de bogăție. Al treilea este energia activităților care mulțumesc tuturor. Al patrulea este aducătorul tuturor binecuvântărilor. Al cincilea este dăruitor al tuturor dorințelor. Următorul este cel care înlătură orice suferință. Al șaptelea este considerat liniștitorul morții. Al optulea este cel care învinge toate obstacolele. Al nouălea este dătătorul de frumusețe, iar al zecelea este dătătorul norocului.

Cele zece triunghiuri mai mici din al treilea cerc reprezintă, începând de la același, cel mai de jos triunghi și mișcându-se în sens invers acelor de ceasornic: atotștiința, atotputernicia, suveranitatea, cunoașterea, distrugerea tuturor bolilor, sprijinul necondiționat, învingerea tuturor relelor, protecția și atingerea tuturor dorințelor. Al patrulea cerc de triunghiuri, pornind din nou în același punct și mișcându-se în sens invers acelor de ceasornic, reprezintă: susținerea, crearea, dizolvarea, plăcerea, durerea, frigul, căldura și capacitatea de a alege acțiunea.

În spațiul interior final, yoghinul sau yoginile vizualizează cinci săgeți reprezentând lumea simțurilor, un arc, reprezentând mintea, un laț, reprezentând atașamentul și un băț, reprezentând aversiunea. Triunghiul central este dătătorul întregii perfecțiuni. În mijlocul triunghiului central se află un Bindu, reprezentând conștiința pură și starea originală de a fi.

Punctul din centru este reprezentativ pentru Sursa universului. Acest punct, sau bindu după cum este numit, reprezintă „singularitatea” din care reiese toată realitatea manifestă. Dintr-un punct de vedere, designul este reprezentativ pentru evoluția universului însuși de la începuturile sale misterioase, trasând numeroasele sale niveluri.

Sri Yantra în porțiunea sa centrală conține nouă triunghiuri. Patru dintre ele arată în sus și reprezintă puterea nemanifestată a universului, tot ceea ce este dincolo de percepțiile noastre senzoriale cotidiene. Ele sunt considerate ca fiind masculine și reprezintă aspectul masculin al divinității. Cele cinci triunghiuri îndreptate în jos reprezintă femininul divin și aspectele manifeste ale lumii.

Deoarece Sri Yantra formează o unitate, masculinul divin și femininul divin într-o îmbrățișare erotică, așa cum ar fi (exact așa le înțelege tradiția indiană!), trebuie să realizăm că Realitatea transcendentă, fie că o numim Dumnezeu, Zeiță, sau Golul perfect (ca în budismul Mahayana), este întotdeauna strâns împletit în tot ceea ce vedem. Dumnezeu sau Zeița nu este un dincolo sacru, ci însăși fibra și viața existenței noastre aici.

Această lume nu trebuie văzută ca separată de Adevărul transcendent, ci ca o expresie a acelui Adevăr în formă fenomenală. Ceea ce este sacru atunci, nu este doar ceea ce este dincolo de percepția noastră, ci tot ceea ce este prezent aici în această lume, toate acțiunile noastre, emoțiile noastre, gândurile noastre. Noțiunea de integrare a corpului, minții și spiritului este simbolizată și indicată de Sri Yantra.

De menționat că, dintr-un alt punct de vedere, Sri Yantra este înțeleasă ca fiind Însăși Mama Universului, Zeița întrupată Care întruchipează și transcende timpul. Într-o lume în care divinitatea masculină și tot ceea ce este masculin a avut primatul de foarte mult timp, acest design poate fi văzut ca întruchiparea însăși a unei provocări la adresa patriarhatului și a lumii masculiniste în care trăim.

Cum folosim simbolul Sri Yantra
UTILIZĂRI și beneficiile purtătorului


Dacă utilizezi o diagramă Shri Yantra în casă sau la birou, vedicii recomandă ca acesta să fie orientată spre Est. De asemenea, ei sugerează scăldarea ocazională a yantrei, dacă este o placă de cupru și aur, în lapte sau apă de trandafiri. Păstrează yantra curată, să nu acumuleze praf sau murdărie. Dacă metalul își schimbă culoarea de la baia de lapte/apă de trandafiri, yantra este în regulă.

Sri Yantra, cunoscută și sub numele de Shree Yantra sau Sri Chakra este una dintre cele mai puternice și importante Yantras (diagrama sacra) care vă ajută să vă îndepliniți visele. Este considerată mama tuturor Yantras, deoarece toate provin din această diagramă.

Diagramă străveche cu puteri cosmice foarte puternice, are capacitatea de a  concentra energiile și de a indeplini dorinte. „Shree Yantra” înseamnă Instrument pentru avere – de aceea se spune ca are puterea de a aduce abundență materială și spirituală în viața celui care o poarta.

Acest simbol străvechi de geometrie sacre este considerat a avea puterea de a șterge ceața care înconjoară viața unei persoane. Este sursa de energie pură cu puteri magnetice magnifice. Se spune că  este o magazie divină de energie cu valuri de vibrații pozitive care sunt transmise în împrejurimile unde este așezat , curățând toate energiile negative.

Shopping Cart
Scroll to Top