Cristalul de Zircon – Piatră prețioasă veche de când e Pământul!

Cristal Zircon Banner Min

Zirconul este un mineral care aparține grupului de nezosilicați. Zirconul apare în multe culori, inclusiv roșu, roz, maro, galben, brun sau negru. De asemenea, zirconul poate fi incolor. Culoarea naturală a zirconului variază între incolor, galben-auriu, roșu, brun, albastru și verde. Culoarea zirconilor poate fi uneori schimbată prin tratament termic, dar asta nu le schimbă structura moleculară și nu este o preschimbare permanentă, ireversibilă.

În cele ce urmează vom argumenta diferența dintre Zircon (cristal natural numit silicat de zirconiu), Zirconiumul (elementul chimic Zr adică mineralul zirconium) și Zirconia Cubică (cristal artificial de zirconium făcut de om). Vei ști ce este acest mineral și cum îl folosim. Spre final am pregătit o serie de informații despre Zircon, din cultura vedică din India. Cristalo-terapia, numerologia și astrologia, au ceva de spus despre acest cristal de zircon. Te invităm să oferi încredere acestei pietre prețioase și să o lași să îți arate puterea făcătoare de minuni cu care este înzestrată!

Bucată De Zircon Min

Caracteristici fizice ale Zirconului:

 • Formula chimică: ZrSiO4 (Silicat de zirconiu)
 • Nume mineral: Zircon
 • Clasa: Silicati
 • Subclasa: Nezosilicați
 • Culoare naturală: incolor, gălbui, roz, roșu, brun, verde, albastru, negru
 • Duritate: 6,5 – 7,5 pe scara Mohs
 • Densitate specifică: 3,9 – 4,8 (masa specifică)
 • Lustrul (strălucirea) este adamantin.
 • Cristalele transparente sunt transparente până la translucide.
 • Sistemul de cristal: tetragonal – 4/m 2/m 2/m
 • Forme specifice naturale ale cristalului: dipiramidale și prismatice
 • Fractura este neuniformă
 • Minerale cu care se asociază: albit, biotit, granate, xenotime si monazit.
 • Alte caracteristici ale zirconului: este uneori fluorescent și cristalele mai întunecate pot fi radioactive din cauza impurităților elementelor pământurilor rare.
 • Indicele de refracție este 1,92 – 2,01
 • Cei mai buni indicatori de calitate sunt forma specifică a cristalului, duritatea, strălucirea și densitatea.

Proprietăți și utilizări industriale ale Zirconului

Zirconul (silicat de zirconiu) are un set unic de proprietăți fizice care îl fac potrivit pentru utilizare într-o varietate de aplicații solicitante (detalii wikipedia). Aceste proprietăți sunt rezumate mai jos:

 1. Indice de refracție ridicat – Ceramica (zirconul acționează ca un opacizant și sporește albul)
 2. Duritate mare – Ceramica (zirconul conferă rezistență la zgârieturi și deteriorări mecanice)
 3. Punct de topire ridicat – Industria de refractare (și prin extensie în industria turnării metalelor)
 4. În Turnarea metalelor și industriile de refractare:
  • Stabilitate spațială și termică ridicată la temperaturi ridicate
  • Coeficient scăzut de dilatare liniară – rezistență bună la șoc termic
  • Conductivitate termică moderată până la ridicată
  • Umectabilitate scăzută cu metalul topit
  • Bobițele curate și rotunde, ce pot fi lipite la preț mic și cu puțin material
  • Capacitate de legare cu toți lianții de nisip de turnare organici și anorganici
 5. Stabilitate chimică – Multe aplicații, inclusiv turnarea metalelor
 6. Solubilitate scăzută în sticlă topită sau silicați – Refractare din sticlă
 7. Proprietăți dielectrice bune – Ceramică tehnică și avansată
Zirconium Min

Zirconiumul – Elementul chimic Zr din Tabelul lui Mendeleev

Zirconiumul, un derivat al zirconului, este elementul chimic Zr din Tabelul Periodic și ia forma unui metal gri argintiu. Este cel mai abundent element al secolului al XX-lea în scoarța terestră și apare în mod obișnuit în mineralul zircon, sub formă de silicat și mai rar în mineralul baddeleyit sub formă de oxid.

Aproximativ 97% dintre compușii de zirconium și metalul de zirconium produși la nivel mondial sunt obținuți din zirconul recuperat din zăcăminte de nisipuri minerale grele, în timp ce restul este obținut din depozite magmatice primare, cum ar fi exploatarea baddeleyită. Zirconiul este produs în mod obișnuit prin reducerea substanței chimice de oxiclorură de zirconiu (ZOC), unde ZOC în sine este produs printr-un proces complex de disociere chimică a zirconului (silicat de zirconiu).

Folosit în principal ca aliaj în industria energiei nucleare, zirconiumul poate fi adăugat și aliajelor de aluminiu și oțel pentru a îmbunătăți proprietățile mecanice și rezistența la coroziune. Substanțele chimice cu zirconium sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații, de la catalizatori la acoperiri de hârtie și produse cosmetice.

Vechimea Rocilor Terestre Cu Zircon Min

Vechimea rocilor terestre calculatĂ cu Zircon

Zirconul este exploatat ca zăcământ natural în Australia, Brazilia, Cambodgia, Franța, Myanmar, Nigeria, Sri Lanka, Tanzania, dar și în alte zone, fiind cel mai des întâlnit mineral din scoarța terestră (aprox. 130mg/kg). Din vestita revistă Britannica aflăm că silicatul de zircon este folosit în geocronologie (vechimea rocilor):

Zirconul este asemănător cuarțului, atât prin structura sa chimică, cât și prin durabilitate. Amândoi rămân mult timp după ce alte minerale sunt îndepărtate, dar zirconul are și două lucruri pe care cuarțul nu le are: zirconiu, care îi dă numele și mici urme de uraniu radioactiv. Atomii de uraniu sunt suficient de asemănători cu zirconiul, încât ocazional pot aluneca în rețeaua cristalină a mineralului în locul zirconiului atunci când mineralul se formează.

Dar, spre deosebire de zirconiu, atomii de uraniu instabili se descompun în cele din urmă radioactiv în atomi de plumb, ceea ce este ciudat deoarece plumbul nu este similar cu zirconiul și, prin urmare, nu ar fi ajuns niciodată într-un cristal de zircon de la sine. Deci, cu cât găsiți mai mult plumb într-un cristal de zircon, cu atât știți că este mai vechi.

Și unul dintre cele mai vechi minerale terestre găsite vreodată — foarte probabil cea mai veche bucată de Pământ despre care știm — se întâmplă să fie un grăunte de zircon foarte plin de plumb, găsit încorporat în gresie din Australia de Vest. Cumva, acest cristal a reușit să scape de distrugerea prin eroziune și erupții vulcanice și impacturi de asteroizi de-a lungul mileniilor. Și, deși nu știm dacă s-a format chiar în prima rocă de pe Pământ, dacă nu s-a format, atunci, prin definiție, prima rocă trebuie să fie și mai veche.

Deci, în ciuda eforturilor Pământului de a ne ascunde vârsta, datarea cu plumb de uraniu, a bucăților mici de zircon, ne spune că planeta noastră s-a format cu cel puțin 4,4 miliarde de ani în urmă. Există, de asemenea, alte dovezi, de la meteoriți de exemplu, care sugerează că Pământul este și mai vechi. Dar, cel puțin, acest zircon ne permite să spunem cu încredere că pământul este literalmente mai vechi.

Silicat de Zirconiu – Mineral asemuit cu diamantul

Reputația zirconilor a suferit în ultimul timp din cauza introducerii unui înlocuitor de diamant. Așadar, pentru înregistrare, zirconul NU este același material cu materialul de bijuterie artificială Zirconia Cubică (sau ZC). Cu toate acestea, având în vedere acest lucru, zirconul a fost folosit ca înlocuitor de diamant atât din motive nevinovate (este mai puțin costisitor), cât și nefaste. Zirconul seamănă cu diamantul prin strălucire, iar zirconurile incolore au fost confundate cu diamante chiar de către bijutieri experimentați. Zirconul poate părea o piatră prețioasă foarte atractivă și accesibilă. Se găsește natural în nuanțe de brun și verde, dar poate fi tratat termic pentru culori deosebite de albastrui și auriu. Pietrele zircon incolore sunt produse în acest mod, prin tratament termic.

Cristal De Zircon Min

Ca specimen de mineral, zirconul este rar întâlnit în majoritatea magazinelor de pietre și cristale, deoarece exemplarele atractive sunt rare. Cu toate acestea, exemplare fine de zirconi bine formați sunt disponibile și sunt căutate de colecționari. Cristalul simplu tipic de zircon este o prismă tetragonală terminată cu piramide cu patru laturi la fiecare capăt. Prisma poate lipsi, iar cristalul poate arăta octaedric. Cristalele mai complexe au fețe cu o prismă mai puțin înclinată, care conicește terminațiile. De asemenea, o prismă secundară poate trunchia prisma primară prin tăierea marginilor acesteia și producând o secțiune transversală octogonală prin cristal. Există chiar și o piramidă cu opt laturi (de fapt o dipiramidă ditetragonală) care poate modifica piramidele cu patru laturi. După cum puteți vedea, cristalele de zircon pot trece de la un cristal foarte simplu la o formă destul de complexă cu fațete multiple.

Zirconul este o piatră prețioasă foarte populară, cunoscută ca o piatră incoloră folosită pentru a imita diamantele și este disponibil și în nuanțe de albastru, galben, portocaliu, roșu, brun și verde. Zirconul este larg răspândit ca mineral în rocile magmatice acide și apare și în rocile metamorfice. Etimologic, numele Zircon provine din arăbescul Zarqun, care reprezintă piatra mineral cinabru (HgS – Sulfură de mercur) sau persanul Zargun, care înseamnă „piatra aurie”.

Există mai multe soiuri de zircon disponibile:

 • Soiul portocaliu se numește jacint sau hiacint,
 • Varietatea albastră se numește starlit sau Siam Zircon,
 • Varietate incoloră se numește Ceylon sau Diamant Matur.

Deși zirconul este adesea folosit ca înlocuitor al diamantului în bijuterii – mai ales pentru că este mai puțin costisitor – talentele mineralogice și metafizice ale acestor două pietre nu sunt de departe aceleași sau interschimbabile.

Știți că diferitele culori ale Zirconului poartă semnificații diverse?

Se crede că zirconul ameliorează durerea și oferă purtătorului înțelepciune, onoare și bogății.
Cu toate acestea, numerologia, cromoterapia și simbolismul, ne oferă o lumină compusă asupra semnificației culorii cristalului de zircon:

În cultura vedică din India,
zirconul este piatra de naștere a lunii decembrie

Pietrele prețioase corespund cu anumite planete, luni ale anului și semne zodiacale. În India corelația pietrelor prețioase este realizată cu mare acuratețe.

Există legături strânse între microcosmosul omului, corpul său și univers. Planetele au o influență semnificativă asupra destinului omului, oferindu-i ceea ce merită pentru realizările sale din trecut, din încarnările trecute. Energia planetară oferă oamenilor capacitatea de percepție și acțiune în conformitate cu anumite calități ale planetelor. Uneori, aceste influențe sunt negative în ceea ce privește persoana, putând provoca îmbolnăviri, accidente și eșecuri. Acest lucru se datorează unui exces sau lipsă de o anumită energie. De exemplu, un exces de raze fierbinți ale lui Marte poate provoca boli inflamatorii și accidente.

Pietrele și cristalele prețioase sunt conducătorii energiei planetare. Datorită purității pietrelor prețioase, purtând-o asupra lui, persoana primește energia planetară lipsă, ceea ce o poate ajuta în viață. Vechii regi din India erau împodobiți cu numeroase pietre prețioase, care le dădeau curaj, vitejie și bunăstare. Toate aceste decorațiuni au fost selectate individual pentru fiecare persoană. Există tratate uriașe care descriu regulile de selecție a pietrelor prețioase și descriu ceea ce acestea oferă omului purtător. Unul dintre aceste tratate – „Taruda-Purana” – este realizat de un mare înțelept Suta, ce descrie puterea și gloria pietrelor prețioase. Una dintre cele mai importante reguli de purtare a bijuteriilor este puritatea imaculată a pietrelor prețioase pe care le au:

Lord Vishnu

„Cristalele pure, fără cusur, au efecte de bun augur, pot proteja de demoni, șerpi, otravă, boli, reacții păcătoase și alte pericole, în timp ce pietrele deteriorate au efectul opus.” (Garuda Purana, 68:17)

O listă cu pietre alternative (în paranteze numele nestematei originale),
varietatea de cristal de zircon și zodia:

 1. Soarele (Rubin) – Zircon rosu – Leu
 2. Luna (Perla) – Zircon negru – Rac
 3. Marte (Coral) – Zircon roz – Berbec, Scorpion
 4. Mercur (Smarald) – Zircon verde – Gemeni, Fecioară
 5. Jupiter (Safir galben) – Zircon galben – Săgetător, Pești
 6. Venus (Diamant) – Zircon incolor sau negru – Taur, Balanță
 7. Saturn (Safir albastru) – Zircon albastru, Capricorn, Vărsător
 8. Rahu (Hessonit) – Zircon brun
 9. Ketu (Ochi de pisică) – Zircon incolor.

Sistemul Vedic este conceput să acorde atenție zeităților planetare, fecioarei graha ce guvernează anumite pietre prețioase. Influența lor se bazează pe numerele corespunzătoare din harta numerologică a vieții fiecăruia. Înțelegerea impactului graha-ului își are rădăcinile în tradiția vedica antică.

Utilizarea pietrelor prețioase ca o modalitate de a atrage zeitatea conducătoare a planetei – aduce un impact energetic puternic. Cunoașterea vedica cuprinde toate aspectele vieții umane, începând cu lucruri simple și terminând cu cosmologia și fizica nucleară.

În mod tradițional, cristalul de zircon a fost folosit pentru a curăța toate sistemele corpului fizic, deci un instrument excelent pentru orice proces de detoxifiere.

De asemenea, a fost recomandat pentru a echilibra și a îmbunătăți orice obiceiuri de somn, făcându-l cristalul viselor stelare.

Empiric a fost folosit odată pentru a proteja împotriva otrăvirii, în caz că vă întrebați.

Cristaloterapia cu Zircon este o alegere bună pentru oricine mănâncă în mod compulsiv, o formă de otrăvire lentă, putem spune.

Alte beneficii primite
dacă porți cristal de Zircon

 • Zirconul te ajută să fii mai în pace cu tine însuți.
 • Se spune că pierderea strălucirii la un cristal de zircon avertizează asupra pericolului.
 • Varietatea sa mare, raritatea relativă și prețul relativ scăzut sunt factorii majorii care fac ca această piatră minunată să fie atât de populară printre iubitorii de pietre prețioase și minerale.
 • Mărește puterea fizică și mentală a purtătorului său și este bun pentru ușurarea meditației.
 • Contribuie la materializarea viziunilor și viselor în realitate.
 • Oferă echilibru fizic, emoțional și spiritual pentru aproape toate semnele zodiacale.
 • Aduce abundență și prosperitate familiei purtătorului.
 • Zirconul este o piatră foarte bună pentru femei – Le ajută să se înțeleagă mai bine cu alte femei și să câștige aprecierea și recunoștința.
 • Oferă trecere clară către energiile blocate din corp și aduce armonie generală.
 • În materie de sănătate fizică, Zirconul este o binecuvântare pentru persoanele care au probleme abdominale sau boli ale organelor genitale sau ale sistemului reproducător.
 • Zirconul ajută la vindecarea amețelilor și a problemelor musculare.
 • Poate fi purtat în coliere, inele, pandantive și brățări. Pe lângă frumusețe, aduce purtătorului circumstanțe de bun augur care duc, de exemplu, la achiziționarea unui vehicul precum o mașină (Venus în hinduism este reprezentat de „Vaahan-Kaarak” care înseamnă vehicul-transportator).
 • Cristalul de Zircon ajută la îmbunătățirea memoriei purtătorului.
 • Ajută la prevenirea atacurilor de migrenă și a oboselii care vine odată cu bătrânețea.
 • Favorizează vindecarea plămânilor, a problemelor bronșice și respiratorii generale.
 • Aduce pace și puritate inimii celui care îl poartă, dar și celor din jurul lui.
 • De asemenea, se spune că este bun pentru femeile însărcinate și pentru a le oferi puterea de a naște natural.
 • Zirconul îl face pe purtător să fie curios și îi crește interesul pentru știință și pentru cunoașterea adevărului.
 • Această piatră este cunoscută a fi benefică celor care au alergii sau suferă de astm, reducându-le crizele cauzate de diverși stimuli externi față de care îi protejează.
 • Oferă un sentiment puternic de încredere și putere celui care îl poartă.
 • Se crede că această piatră posedă abilități magice care ajută la ștergerea negativității și a sentimentelor de înșelăciune din mintea persoanei care o poartă.
 • În India, Zirconul a fost folosit ca simbol al purității de mulți ani.
Faust

“Cine nădăjduiește în minuni, își întărește credința.”

Johann Wolfgang von Goethe (Opera Faust, Partea 2, Actul 1, Scena 2, Astrologul, Îndemnat de Mefistofel)

Creații deosebite
cu cristale de zircon

În Magazin Floarea Vieții găsiți pandantive cu zircon, inele cu zircon și brățări cu zircon. Oferta cu bijuterii cu zircon este dedicată în special celor născuți în luna decembrie.

Zirconul este oarecum moale, așa că evitați zgârieturile și loviturile ascuțite. Evitați apa fierbinte și substanțele chimice de uz casnic.

Zirconul brun este de obicei tratat termic pentru a se schimba în zircon incolor sau albastru. Pietrele albastre care revin la brun vor recăpăta albastrul dacă sunt reîncălzite. Zirconul albastru reîncălzit în prezența oxigenului se va schimba într-un galben auriu.

Zirconul va avea mai multă uzură pe fațetele sale decât diamantul.

Atenție, zirconul poate fi copiat de sticla incoloră și spinel sintetic. Achiziționați doar bijuterii cu cristale certificate sau cu garanție, pentru a beneficia de zircon autentic.

Alegeți creațiile din Magazin Floarea Vieții, pentru că sunt minunate colecții exclusive de bijuterii cu cristale de zircon de diverse forme și culori.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top