Sultanit – piatră prețioasă rară cu calități deosebite

Sultanit Perna Sultanului Original

Sultanitul este o piatră prețioasă care tinde să uimească oamenii prin frumusețea sa, fiind și elementul ce trezește discuții. Cei care văd această piatră pentru prima dată tind să se îndrăgostească de culorile sale pământești și liniștite. Sultanitul nu este potrivit pentru dvs. dacă sunteți în căutarea unei bijuterii tradiționale. Dar dacă vrei ceva nou, exotic și rar, Sultanitul este steaua norocoasă a bijuteriilor fine.

Sultanitul este o piatră prețioasă transparentă de tip II (de obicei curată ca lacrima, cu unele incluziuni sub mărire de 10x), cu proprietăți fenomenale, cum ar fi efectul de ochi de pisică și schimbarea culorii. Cu cât este mai mare bijuteria, cu atât schimbarea culorilor este mai izbitoare. Pietrele de peste 5 carate sunt considerate excepțional de rare.

Această extraordinară bijuterie care schimbă culoarea este atât de rară încât poate fi găsită doar într-o singură locație din întreaga lume. Frumusețea și intriga acestei pietre prețioase regale constă în contrastul culorilor sale bogate în diferite condiții de iluminare. În funcție de sursa de lumină, sultanitul se poate schimba de la un verde kiwi la un rozoliu violet-roz. Aceeași bijuterie poate prezenta, de asemenea, o culoare de la kaki-verde până la coniac-roz sau roz-șampanie la culoarea ghimbirului. Puteți vedea cu ușurință verdele kiwi atunci când piatră prețioasă este privită în aer liber la lumina zilei, cu excepția luminii solare directe (ceea ce nu este bun pentru vizualizarea oricărei pietre prețioase).

Blițurile canare sunt vizibile sub cerul senin, dar în lumina din interior se observă o culoare de șampanie. La o cină la lumina lumânărilor sau în alte condiții de iluminare redusă, aceeași bijuterie dezvăluie nuanțe de roz până la zmeură. Experimentarea cu o varietate de surse de lumină dezvăluie varietatea uluitoare de nuanțe din sultanite.

Sultanitul înregistrează 6,5-7 pe scara de duritate Mohs și are un indice de refracție de 1,70-1,75 și greutate specifică de 3,39. Aceste caracteristici o fac un candidat excelent pentru montare în bijuterii. Cu toate acestea, caracteristicile sale cele mai vândute sunt schimbarea culorii, durabilitatea, scintilația și saturația de culori.

Tăierea și fațetarea pietrelor de sultanit


Sultanitul, ca și Diamantele, are un clivaj perfect, ceea ce îl face una dintre cele mai dificile pietre de tăiat. Este ușor ca bijuteria să se despice sau să se despartă într-o singură direcție. Bijutierul care o taie trebuie să orienteze corect grosimea pentru a minimiza această tendință.

În plus, cine o prelucrează trebuie să poziționeze unghiurile bijuteriei în așa fel încât să scoată în evidență schimbarea completă a culorii inerente bijuteriei. Sultanitul poate testa expertiza și îndemânarea chiar și a tăietorilor cu experiență.

Sultanitul produce mai puțin de 2%, ceea ce înseamnă că 98% din brut se pierde în procesul de tăiere. Acesta este considerat un randament foarte scăzut în lumea bijuteriilor. Este unul dintre motivele pentru care sultanitul este atât de prețios și greu de găsit în dimensiuni mai mari. Peste 5 karate este considerat excepțional de rar.

Numele Sultanit este o garanție că fiecare bijuterie este tăiată de cei mai experimentați tăietori din lume și are proporții optime.

Cel mai mare cristal sultanit din lume se numește „Perna Sultanului” și cântărește 41,12 carate. Greutatea cristalului dur inițial a fost puțin peste 250 de grame. Tăietorul experimentat a petrecut 20 de ore în decurs de câteva zile pentru a finaliza tăierea acestei bijuterii magnifice.

Sultanit Perna Sultanului Original

Din istoria pietrelor de sultanit


Aceste cristale prețioase de calitate au fost descoperite pentru prima dată la începutul anilor 1980, dar nu au fost exploatate niciodată comercial până când Zultanite Gems LLC nu a obținut recent depozitul natural. Deși bijutierii au reușit să găsească piese mici în anii ’90, cristalele de calitate fină au rămas un obiect de colecție. Este sigur să spunem că doar o mână de magazine de bijuterii din lume au avut norocul să obțină aceste pietre prețioase în trecut.

Până de curând, pietrele prețioase erau exploatate în cantități foarte mici. Aceste pietre prețioase au fost trimise tăietorilor fără experiență din Orientul Îndepărtat, iar pietrele rezultate au fost de calitate slabă. Zultanite Gems LLC este acum oficial singura sursă din lume pentru această piatră prețioasă fenomenală. Colaborăm cu cele mai experimentate și prestigioase organizații pentru a vă oferi pietre de sultanit de calitate superioară. Ceea ce a fost considerat cândva o bijuterie de colecție este acum accesibil pentru bijuteriile fine pe care le găsiți în Magazin Floarea Vieții la cele mai competitive prețuri.

Richard T. Liddicoat Tucson 1999 Cu Piatra Castigatoare

În această imagine, legendarul gemolog Richard T. Liddicoat de la G.I.A. admiră piatră prețioasă premiată în timpul spectacolului de bijuterii de la Tucson din 1999. Menționase că era prima astfel de piatra pe care o văzuse vreodată. Regretăm profund că domnul Liddicoat nu mai este alături de noi pentru a sărbători realizările din zilele noastre.

Sultanitul excepțional de 26,04 carate pe care domnul Liddicoat îl admira este câștigătorul premiului AGTA 1995 Cutting Edge Award. Acesta a fost numit „Uniquely-K Apex” și a fost tăiat de către maestrul tăietor suprem Stephen Kotlowski BS, GG (GIA), CSM din Newburgh, New York. Această bijuterie în formă de ventilator Apex a declanșat și a lansat călătoria Sultanitelor în lumea bijuteriilor.

Uniquely K Apex Sultanit 1995

Despre Mineritul dupa cristalele de sultanit


Filiala Zultanite Gems LLC se ocupă de exploatarea pietrelor prețioase de sultanit într-o locație îndepărtată din munții Anatolieni din Turcia, direct din stânca gazdă, la o altitudine care depășește 1200 de metri.

Trebuie extrase tone de minereu pentru a putea ajunge la aceste cristale uimitoare. Fără curent electric sau apă curentă, este extrem de dificil de exploatat în această locație îndepărtată, deoarece cel mai apropiat sat este la 12 km distanță.

Zăcământul turcesc rămâne singura sursă de sultanit din lume (schimbarea culorii, referința de calitate a pietrelor pretioase din sultanit). Sultanitul autentic este recuperat folosind doar tehnici miniere ecologice. Minerii care lucrează acolo sunt găzduiți și hrăniți de compania Zultanite Gems LLC. Au avut un impact economic foarte pozitiv asupra vieții minerilor și a comunității din jur.

Proprietățile și descrierea sultanitelor


 • Formula chimică: ALO(OH)
 • Structură cristalină: ortorombică
 • Duritate: 6,5-7,0 pe scara Mohs.
 • Indicele de refracție: 1,70-1,75
 • Birefringență: 0,048
 • Densitate: 3.4
 • Familia de pietre: Sultanitul este o varietate unică a speciei de minerale Diaspore.
 • Origine: Sultanitul la nivel mondial apare doar într-o locație specifică: regiunea muntoasă îndepărtată din Anatolia, Turcia.
 • Istoria numelui: Sultanitul a fost numit în cinstea celor 36 de sultani care au fondat Imperiul Otoman în Anatolia la sfârșitul secolului al XIII-lea, care a rezistat mai mult de 600 de ani și s-a extins într-unul dintre cele mai redutabile imperii ale lumii, devenind în cele din urmă actuala Republică Turcia.
 • Culoare: În cele mai bune condiții, pietrele prețioase de sultanit se transformă de la verde kiwi la rozoliu violet, precum rodolit. Aceeași bijuterie poate prezenta o schimbare de culoare verde-kaki până la coniac-roz într-un mediu diferit. S-ar putea trece de la culoarea deschisă, roz-șampanie la cea a ghimbirului, sub diferite surse de lumină. Chiar și în funcție de momentul zilei, puteți asista la multe nuanțe subtile de culoare.
 • Claritate: În general, sultanitul este o piatră prețioasă foarte transparentă de tip II (de obicei curată ca lacrima, cu unele incluziuni sub mărire de 10 ori).
 • Dimensiune și formă: dimensiunile de peste 5 carate sunt excepțional de rare. Culoarea sultanitei este cea mai intensă în dimensiuni peste trei carate. Bijuteriile mai mici sunt de obicei mai deschise la culoare. Este disponibil în majoritatea formelor clasice, cum ar fi ovale, perne, tăieturi regale și strălucitoare rotunde, precum și cele mai noi modele cum ar fi concav, runde portugheze, triliante, bare opuse și o varietate cu tăieturi radiale.
 • Caracteristici speciale: Sultanitul este o piatră prețioasă foarte specială și unică, care are proprietăți fenomenale, cum ar fi chatoianţă (efect de ochi de pisică) și schimbarea culorii. Schimbarea culorii acestei bijuterii este unică și trebuie experimentată cu adevărat.
 • Îmbunătățiri: Sultanitul este una dintre puținele pietre prețioase care nu au îmbunătățiri sau tratamente cunoscute. Zultanite Gems LLC produce doar 100% sultanit natural și netratat.

Sfaturi de îngrijire și curățare a sultanitelor


Pietrele prețioase de sultanit sunt literalmente dure ca piatra, dar pot fi deteriorate de manevrare fără grijă și neglijență absurdă. Iată câteva sfaturi pentru a-ți păstra bijuteriile cu pietre de sultanit, cu un aspect fabulos pentru anii ce vor veni.

 1. Nu curățați niciodată sultanitele într-un curățător cu ultrasunete.
 2. Încercați să evitați schimbările bruște de temperatură.
 3. Încercați să evitați impactul direct asupra pietrei prețioase de sultanit.
 4. Curățați cu apă caldă, săpun normal și o perie moale – de preferință într-un vas mai degrabă decât în chiuvetă.
 5. Depozitați bijuteriile cu sultanit separat de alte bijuterii și pietre prețioase.
 6. Asigurați-vă că prelucrarea bijuteriei este făcută de un bijutier cu experiență.
 7. Nu redimensionați sau reparați un inel cu sultanit fără a îndepărta piatra, deoarece căldura unei torțe ar putea distruge cristalele de sultanit.
 8. Puțină grijă și bun simț pot prelungi luciul și longevitatea pietrelor prețioase de sultanit.

Protejați-vă investiția urmând instrucțiunile de mai sus, pentru toate bijuteriile cu sultanit din Magazin Floarea Vieții.

5 comentarii la „Sultanit – piatră prețioasă rară cu calități deosebite”

 1. Avatar Of Ankka

  Am achizitionat o bratara cu pietre de sultanit si din pacate ,in timp pietrele si au pierdut luciul, au devenit mate(purtare neprotejata in diferite medii) . Imi puteti da un sfat pentru a nu le distruge cu ceva solutii si a le reda stralucirea initiala ? Va multumesc foarte mult !

  1. Avatar Of Cristescu Bogdan
   Cristescu Bogdan

   Salut!
   Pentru curatarea bijuteriilor simple sau pietre pretioase si semipretioase, poti folosi o solutie speciala pentru curatarea bijuteriilor. Pietrele de sultanit vor capata un luciu si vor oferi aceeasi reflexie dinamica a culorilor specifice. Recomand un produs precum acesta: pasta de curatare marca HAGERTY

 2. Avatar Of Tauciuc Maria-Luiza
  Tauciuc Maria-Luiza

  Am un inel primit de la mama mea,, achiziționat din Turcia prin anul 1970. Din păcate i-a căzut piatra de sultanit și nu am mai găsit-o. Există șansa montării alteia și la ce costuri ?
  Dacă exista posibilitatea trimit informațiile.

  1. Avatar Of Cristescu Bogdan

   Bună Maria.
   Cred că ai mari șansă să repari inelul, dar noi suntem magazin de bijuterii.
   Tie îți trebuie un bijutier care să îți comande sau să îi facă rost de piatra de care ai nevoie.
   Mărimile sunt standarde de multe ori și bijutierii pot avea pe stoc chiar multe din modele și mărimi.
   Ai încercat să cauți pe Google un bijutier din orașul tău?

  2. Avatar Of Dumitriu

   In alanya exista o fabrica de bijuterii care lucreaza cu pietre sultanit cu siguranta al poti face acolo

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top