Istoria Lui Mos Craciun De La Sfantul Nicolae Pana La Coca Cola

Vă prezentăm istoria lui Moș Crăciun începând cu Sfântul Nicolae. Pornim într-o călătorie de la Sfântul Nicolae prin Evul Mediu și până la Moșul nostru modern. Descoperiți parcursul nostru și evoluția celui mai important „aducător de cadouri” din lume. Istoria lui Moș Crăciun a fost modelată de numeroase legende, culturi și evenimente, evoluând în cele din urmă în fenomenele mondiale pe care le experimentăm acum în secolul XXI. Citiți mai departe ca să aflați de unde a apărut acest „aducător de cadouri”?

Cine este și de ce vine Moș Crăciun pe 25 decembrie?

Dacă în zilele noastre am analiza etimologic numele Moș Crăciun, ne pierdem în umbra sărbătorilor Crăciunului. Acest moș cu barba albă, simbolizând bucuria copiilor și nu numai, ne-a fost descris de mici copii prin diverse surse. În spatele poveștilor și a istorisirilor despre viața lui, stă o tradiție și mai veche, o poveste și mai de demult!

Călătorim astfel de la Moș Crăciun, așa cum îl știm, până la Moș Nicolae. Pe 6 decembrie sărbătorim pe Sfântul Nicolae care este și Moș Nicolae, aducătorul de daruri în ghetuțele de iarnă pregătite. Sărbătoarea Crăciunului, există cu mult înainte de conseptul de daruri sub pom, bradul împodobit.

Chiar și moșul cu sania trasă de reni ce vine din atelierul lui de la Polul Nord unde ajutat de spiriduși și alte animale magice au făurit jucăriile pe care le primesc copii din seara de 24 spre 25 decembrie.

Saturnalia romanilor transformată de Vatican în sărbătoarea creștină a zilei de 25 decembrie, a avut și modificată, dar și mutată data. Din alte cercetări despre istoria Crăciunului consemnate într-un articol precedent, aflăm că motivul principal, nașterea lui Iisus Hristos, este o dată incertă. Nu se cunoaște cu exactitate ziua când sa născut pruncul Hristos, ci doar se respectă o dată impusă de un cardinal papal, fără acoperire prin prisma scrierilor biblice despre viața Lui.

Acum să restrângem căutările despre adevăratul Moș Crăciun, vom spune că nu este cel descris de compania Coca Cola în campaniile de publicitate, nu este nici cel invocat de oamenii mileniului nostru și nu este nici un personaj mitologic, el fiind o figură ce la bază a avut povestea moșului care împărțe daruri noaptea la cine știa el, într-o anume zi din an! Așa ajungem la povestea de viață a Sfântului Nicolae din Patara, un oraș dintr-o țară care nici ea nu mai există!

Cine a fost Sfântul Nicolae?

Istoria Lui Moș Crăciun, Cel Mai Important „Aducător De Cadouri” Din Lume 1

Sfântul Nicolae s-a născut în anul 280 d.Hr., în Patara, un oras al Liciei, în Asia Mică, din vest, pe malul mării Mediterane. El este cel care a devenit dătătorul de cadouri în Myra. Darurile sale erau lăsate noaptea târziu, astfel încât identitatea lui să rămână secretă.

Sfinți sunt considerați cei care au trăit o viață atât de sfântă, încât după ce mor si merg în rai, ei continuă să ajute oamenii de pe pământ. Ei devin adesea patroni al unor grupuri de oameni. Sfântul Nicolae avea sa fie numit protector al copiilor si marinarilor, patron al Rusiei si al Greciei.

În timpul vieții, a fost preot si mai apoi episcop. Era un om bogat și a ales să călătorească prin țară și să ajute oamenii, oferind cadouri în bani și nu numai. Cum Sfântului Nicolae nu îi plăcea să fie văzut când oferea cadouri, el îi sfătuia pe copii să se culce devreme sau nu va veni. Nimic nu s-a schimbat nici în prezent, căci Moș Crăciun nu sosește decât după ce copiii merg la culcare.

O poveste celebră despre Sfântul Nicolae este aceea a ajutorului oferit unui om sărac care nu bani să le ofere celor trei fiice ale sale în ziua nunții. Se spune că Sfântul Nicolae a aruncat pungi cu aur în ciorapii pe care fetele îi lăsaseră la uscat lângă foc. Surorile au găsit aurul și se spune că de atunci, copiii agață ciorapi în ajunul Crociunului în speranța că aceștia vor fi umpluți cu cadouri până în dimineața de Crăciun.

În ciuda faptului că era tânăr, Nicolae și-a câștigat o foarte bună reputație pentru bunătatea și înțelepciunea sa. În anul 303, împăratul roman Dioclețian a poruncit tuturor cetățenilor imperiului Roman, inclusiv cei din Asia Mică, să-l venereze ca zeu.

Cum creștinii credeau doar într-un singur zeu, conștiința nu le-a permis să se supună ordinului împăratului. Supărat de încăpățânarea lor, Dioclețian i-a avertizat pe creștini că vor fi întemnițați. Împăratul și-a dus la îndeplinire amenințarea și Sfântul Nicolae, care rezistase presiunii, a fost și el închis. Timp de mai bine de 5 ani, Sfântul Nicolae a fost închis într-o mică chilie. A suferit de frig, foame și sete, dar nu și-a pierdut nici o clipă credința.

În 313, când Dioclețian a demisionat și Constantin a venit la putere, Nicolae a fost eliberat si a revenit la postul său de episcop în Myra. El a continuat să facă fapte bune, a devenit și mai înțelept si mai înțelegător până în momentul morții sale, pe 6 decembrie 343.

Din anul 450, bisericile din Asia Mică și Grecia erau numite în onoarea lui. Prin anul 800, a fost recunoscut oficial ca sfânt de către Biserica Catolică Răsăriteană. De prin 1200, ziua de 6 decembrie a început să fie sărbătorită ca ziua Episcopului Nicolae în Franța.

Până la sfârșitul anilor 1400, Sfântul Nicolae era a treia cea mai iubită figură religioasă, după Iisus si mama sa, Maria.

De la Sfântul Nicolae la Moș Crăciun?

Prin 1500, cei din Anglia au încetat să se mai roage Sfântului Nicolae si au început să își îndrepte atenția către o altă figură care oferea cadouri, și anume Moș Crăciun. Numele de Moș Crăciun a fost derivat din pronunția olandeză Sinter Klass a Sfântului Nicolae. Primii coloniști olandezi din New York (numit cândva New Amsterdam) și-au adus tradițiile de Sfântul Nicolae. Pe măsură ce copiii din alte țări încercau să pronunțe Sinter Klass, acesta a devenit în curând Santa Klass, mai apoi Santa Klaus, și prin traducere din engleză în română, Moș Crăciun.

Vechea pelerină episcopală cu mitra, mănușile cu bijuterii și toiagul, au fost în curând înlocuite cu binecunoscutul costum rosu.

Cronologia ApariȚiilor lui Moș Crăciun în reviste și în reclamele de la Coca-Cola

Thomas Nast Mos Craciun Care Fumeaza

Thomas Nast, caricaturist din perioada războiului Civil, născut în 1882 în Landau și mutat în New York de la vârsta de 6 ani, l-a desenat pe Moș Crăciun în 1862 și a apărut în Harper Weekly. Mos Crăciun a fost prezentat ca o mică figură asemănătoare unui spiriduș care susținea Unirea. Nast a continuat să-l deseneze pe Moș Crăciun pentru diverse publicații timp de 30 de ani. Pe parcurs, culoarea hainei s-a schimbat de la cafeniu la tradiționalul roșu.

Figura pe care Nast a desenat-o ca fiind Moș Crăciun, era insirată de Pelznikel, Sfântul Nicolae al strămoșilor săi germani. Dupa aproape 30 de ani de muncă, după schimbarea politicii revistei, nedorind să tolereze nici o cenzură, s-a retras. El a creat o colecție de desene de Crăciun care au fost publicate în 1890 – Desenele de Crăciun ale lui Thomas Nast pentru umanitate.

Mos Craciun Desenat De Tomas Nast

Compania Coca-Cola și-a început publicitatea de Crăciun în anii 1920, publicând reclame tipărite legate de cumpărături, în reviste precum Saturday Evening Post. Primele reclame au folosit un Moș Crăciun cu aspect clasic, în stilul lui Thomas Nast.

Moș Crăciun și-a făcut apariția din nou în reclamele din 1930. Artistul Fred Mizen a pictat într-un magazin universal un Moș Crăciun în mulțime, bând o sticlă de Coca-Cola. Pictura lui Mizen a fost folosită în reclamele tipărite în acel sezon de Crăciun, apărând în Saturday Evening Post pe 27 decembrie 1930.

Archie Lee, directorul de publicitate al agentiei Coca Cola a vrut ca urmatoarea campanie sa vină cu un Moș Crăciun realist, dar și simbolic. Astfel, în 1931, ilustratorul Haddon Sundblom, născut în Michigan, avea să dezvolte imagini publicitare cu Moș Crăciun.

Pentru inspirație, Sundblom a apelat la poezia din 1822 a lui Clement Clark Moore – O vizită a Sfântului Nicolae. Descrierea lui Moore a bărbatului “dolofan și grăsuț, un elf bătrân și vesel”, a condus la o imagine a lui Moș Crăciun care era destul de prietenoasă, caldă și umană. În următorii 35 de ani, Sundblom a pictat diverse portrete ale lui Moș Crăciun care au contribuit la crearea imaginii moderne a lui Moș Crăciun, interpretare care și astăzi este vie în mintea copiilor de toate vârstele din întreaga lume. Publicitatea a început să reflecte expansiunea globală a mărcii Coca Cola si a ideii de Moș Crăciun.

Prima apariție a unui copil în ilustrațiile de Crăciun ale lui Sundblom a avut loc în 1938, când Moș Crăciun este arătat îmbrățișând un tânăr în sufrageria familiei.

Ce ar fi perioada sărbătorilor fără copii? În 1950, Sundbloon și-a pictat copiii vecini. Chiar dacă erau două surori, una dintre ele a fost schimbată în băiat pentru a crea scene mai echilibrate. Au apărut și în lucrările din 1952 si 1953.

În 1951, îl vedem în lucrările sale pe Moș Crăciun făcându-și lista și verificând-o de două ori. Cu toate acestea, reclamele nu au recunoscut că există copii răi. Acest tablou ne arată doar copii buni. În acest an, reiese clar că Sundblom își folosește propriul chip ca și model.

Păpușile Moș Crăciun au fost un plus important în campania Coca Cola din 1957. De-a lungul anilor au fost produse diferite modele de păpuși cu Moșul.

În 1959, Moș Crăciun este prins cum se servește cu Coca Cola. Anul acesta a marcat plecarea lui Sundblom. Dacă în trecut Moșul era subiectul principal, în acest an elfii, copiii, animalele de companie și jucăriile au și ele roluri semnificative. Anul 1964 a fost ultimul an în care a fost folosit un Sundblom original în reclamele pentru Coca Cola.

Chiar dacă el nu a mai creat artă cu Moș Crăciun pentru Coca Cola, operele lui de până atunci au continuat să inspire următoarele creații.

Istoria Lui Moș Crăciun, Cel Mai Important „Aducător De Cadouri” Din Lume 2

Să fim toți sub efectul lui Moș Crăciun!

Crăciun Fericit!

Dacă într-o zi pe an ne oferim cadouri, să fie ce zi o vrea vaticanul să fie, și darurile să le aducă ce figură imaginară vor oamenii, doar că adevărul rămâne vizibil oricui, să fim buni cu noi, cu cei din jurul nostru, ține de fiecare din noi, că fără emoția bunătății nu putem dărui. Fără emoție, nu putem transmite emoții!

Așa este omul, pune nume oricărei forțe ce îl împinge să facă un bine, și nu vrea să recunoască că el a fost cauza, ci lasă vaga impresia că el a fost doar efectul. Îți propun să lași magia lui Moș Crăciun să te cuprindă și să faci un dar!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top