Nasterea Fresca Pictata De Giotto In Capela Scrovegni Din Padova Italia

Etimologia cuvântului „Crăciun” pare a fi cea mai controversată dintre cele mai discutate etimologii. Nici până astăzi nu există un agord general acceptat. Ultimele cercetări poziționează originea în doi termeni latini: calatio și creatio. Dicționarele limbii romane moderne ci cel explicativ, precum și Academia limbii române, înscriu etimologia în termenul creatio, dar Dicționarul dialectuilui aromân și cel al istoriei vechi a României găsesc originea cuvântului Crăciun în termenul calatio. Aflăm totuși că dintre toate etimologiile propuse, nici una nu prezintă veridicitate.

Deși la origine sărbătoarea Crăciunului este un festin păgân, în primele secole d.Hr., Biserica creștină a fost nevoită să îmblânzească asprimea dogmatică a celebrării nașterii Domnului și să se suprapună peste sărbătoarea păgână pentru a o înlocui.

Cu adevărat care este ziua în care s-a născut pruncul Iisus, nu se cunoaște, dar s-a convenit la data de 25 decembrie din motive pur legate de aspectul creștinizării totale și a înlocuirii altor zeități cu singurul Dumnezeu adevărat, Cel creștin!

Vom înțelege mai multe din prezentarea ce urmează, inclusiv care erau tradițiile popoarelor precreștine și cum s-a declarat ziua de 25 decembrie ca sărbătoarea Crăciunului.

Istoria Crăciunului – o prezentare generală

Istoria Crăciunului datează de peste 4000 de ani. Multe dintre tradițiile noastre de Crăciun au fost sărbătorite cu secole înainte de nașterea copilului Hristos. Cele 12 zile de Crăciun, focurile strălucitoare, bușteanul de Crăciun, dăruirea de cadouri, carnavalurile (paradele), colindătorii care cântă în timp ce merg din casă în casă, festinele de sărbători și procesiunile bisericești, toate pot fi urmărite până la primii mesopotamieni.

Multe dintre aceste tradiții au început cu sărbătorirea Anului Nou din Mesopotamia. Mesopotamienii credeau în mulți zei și, ca zeu principal, Marduk. În fiecare an, la sosirea iernii, se credea că Marduk se va lupta cu monștrii haosului. Pentru a-l ajuta pe Marduk în lupta sa, mesopotamienii au organizat un festival de Anul Nou. Acesta a fost Zagmuk, festivalul de Anul Nou care dura 12 zile.

Lupta Lui Marduk Cu Monstrul Tiamat
Zeul Marduk – Conflictul dintre Zeul sumerian Marduk și monstrul Tiamat – Marduk și animalul său de companie Mushussu (dragonul-câine)

Regele mesopotamian se întoarcea la templul lui Marduk și își jura credincioșia zeului. Tradițiile cereau ca regele să moară la sfârșitul anului și să se întoarcă cu Marduk la luptă alături de el.

Pentru a-și cruța regele, mesopotamienii au folosit ideea unui rege „prefăcut”. Un răufăcător era ales și îmbrăcat în haine regale. I se oferea tot respectul și privilegiile unui rege adevărat. La sfârșitul sărbătorii, regele „prefăcut” era dezbrăcat de hainele regale și ucis, cruțând viața adevăratului rege.

Perșii și babilonienii au celebrat o sărbătoare similară numită Sacaea. O parte a acelei sărbători includea schimbul de locuri, sclavii aveau să devină stăpâni, iar stăpânii trebuiau să se supună.

Primii europeni credeau în spirite rele, vrăjitoare, fantome și troli. Pe măsură ce se apropia solstițiul de iarnă, cu nopțile sale lungi și reci și zilele scurte, mulți oameni se temeau că soarele nu se va întoarce. Au fost organizate ritualuri și sărbători speciale pentru a primi înapoi soarele.

În Scandinavia, în lunile de iarnă, soarele ar dispărea pentru multe zile. După treizeci și cinci de zile, cercetașii erau trimiși pe vârfurile munților pentru a căuta întoarcerea soarelui. Când se vedea prima lumină, cercetașii se întorceau cu veștile bune. Avea loc un mare festival, numit Yuletide, și o sărbătoare specială avea să fie servită în jurul unui foc care ardea cu bușteanul de Yule (brad). De asemenea, ar fi aprinse focuri mari pentru a sărbători întoarcerea soarelui. În unele zone, oamenii legau merele de ramurile copacilor pentru a-și aminti că primăvara și vara se vor întoarce.

Grecii antici au organizat un festival similar cu cel al festivalurilor Zagmuk/Sacaea pentru a-l ajuta pe zeul lor Kronos, care avea să lupte cu zeul Zeus și cu titanii săi.

Saturnalia Roma Antica
Saturnalia în Roma antică

Romanii și-au sărbătorit zeul Saturn. Festivalul lor se numea Saturnalia, care începea la mijlocul lunii decembrie și se termina pe 1 ianuarie. Cu strigăte de „Jo Saturnalia!” sărbătoarea ar include mascarade pe străzi, mese festive mari, vizitarea prietenilor și schimbul de cadouri de noroc numit Strenae (fructe norocoase).

Romanii și-au împodobit sălile cu ghirlande de lauri și copaci verzi luminați cu lumânări. Din nou, stăpânii și sclavii aveau să facă schimb de locuri.

Jo Saturnalia! a fost o perioadă distractivă și festivă pentru romani, dar creștinii au considerat că era o urâciune să-l onoreze pe zeul păgân. Primii creștini au vrut să păstreze ziua de naștere a copilului lor Hristos o sărbătoare solemnă și religioasă, nu una de bucurie și veselie, așa cum erau Saturnaliile păgâne.

Dar, pe măsură ce creștinismul s-a răspândit, ei au fost alarmați de celebrarea continuă a obiceiurilor păgâne și a Saturnaliilor printre convertiții lor. La început, Biserica a interzis acest gen de sărbătoare. Dar nu a fost de folos. În cele din urmă s-a decis ca sărbătoarea să fie îmblânzită și transformată într-o sărbătoare potrivită pentru Fiul Dumnezeului creștin.

Unele legende susțin că sărbătoarea creștină a „Crăciunului” a fost inventată pentru a concura cu sărbătorile păgâne din decembrie. 25 decembrie a fost nu numai sacra pentru romani sacră, ci și pentru perși, a căror religie, mitraismul, era unul dintre principalii rivali ai creștinismului la acea vreme. În cele din urmă, Biserica a reușit să ia veselia, luminile și darurile de la festivalul Saturanilia și să le aducă la sărbătorirea Crăciunului.

Nasterea 1441
Nasterea – pictură de Fra Angelico (1440-1441) din perioada renascentistă timpurie

Ziua exactă a nașterii copilului Hristos nu a fost niciodată precizată. Tradițiile spun că este sărbătorită încă din anul 98 d.Hr. În anul 137 d.Hr., episcopul Romei a ordonat ca ziua de naștere a Pruncului Hristos să fie sărbătorită ca sărbătoare solemnă. În anul 350 d.Hr., un alt episcop al Romei, Iulius I, a ales ziua de 25 decembrie ca sărbătoare a Crăciunului.

La sfârșitul anilor 300, creștinismul a devenit religia oficială a Imperiului Roman. Până în 1100, Crăciunul devenise cea mai importantă sărbătoare religioasă din Europa, iar Sfântul Nicolae era un simbol al dăruirii de cadouri în multe țări europene. În anii 1400 și 1500, mulți artiști au pictat scene ale Nașterii Domnului, nașterii lui Hristos. Un exemplu al acestor lucrări apare în articolul despre Iisus Hristos din versiunea tipărită a The World Book Encyclopedia (pictura lui Fra Angelico din 1441).

Popularitatea Crăciunului a crescut până la Reforma, o mișcare religioasă din anii 1500. Această mișcare a dat naștere protestantismului. În timpul Reformei, mulți creștini au început să considere Crăciunul o sărbătoare păgână, deoarece includea obiceiuri nereligioase. În timpul anilor 1600, din cauza acestor sentimente, Crăciunul a fost scos în afara legii în Anglia și în anumite părți ale coloniilor engleze din America. Vechile obiceiuri de sărbătoare și împodobire au reapărut însă curând și s-au amestecat cu aspectele mai creștine ale sărbătorii.

Istoria Crăciunului Înainte de Hristos?

Miezul iernii a fost mult timp un moment de sărbătoare în întreaga lume. Cu secole înainte de sosirea omului numit Iisus, primii europeni sărbătoreau lumina și nașterea în cele mai întunecate zile ale iernii. Multe popoare se bucurau în timpul solstițiului de iarnă, când cele mai rele din iarnă erau în urmă și puteau aștepta cu nerăbdare zile mai lungi și orele prelungite de lumină solară. În Scandinavia, nordicii sărbătoreau Yule din 21 decembrie, ziua solstițiului de iarnă, până în ianuarie. Ca recunoaștere a revenirii soarelui, tații și fiii aduceau acasă cioate mari de brad, cărora le dădeau foc. Oamenii s-au ospătat până când lemnul se ardea, ceea ce putea dura până la 12 zile. Nordicii credeau că fiecare scânteie de la foc reprezenta un nou porc sau vițel care se va naște în anul următor.

Sfârșitul lunii decembrie a fost un moment perfect pentru sărbătoare în majoritatea zonelor Europei. În acea perioadă a anului, majoritatea vitelor erau sacrificate, astfel încât să nu fie hrănite în timpul iernii. Pentru mulți, era singura perioadă a anului în care aveau provizii de carne proaspătă. În plus, majoritatea vinurilor și berii făcute în timpul anului au fost în sfârșit fermentate și gata de băut.

În Germania, oamenii l-au onorat pe zeul păgân Odin în timpul sărbătorii de la mijlocul iernii. Germanii erau îngroziți de Odin, deoarece credeau că el făcea zboruri nocturne prin cer pentru a-și observa poporul și apoi decidea cine va prospera sau va pieri. Din cauza prezenței sale, mulți oameni alegeau să rămână înăuntrul casei.

În Roma, unde iernile nu erau la fel de aspre ca cele din nordul îndepărtat, era sărbătorită Saturnalia – o sărbătoare în cinstea lui Saturn, zeul agriculturii. Începând în săptămâna premergătoare solstițiului de iarnă și continuând timp de o lună întreagă, Saturnalia era o perioadă hedonistă, când mâncarea și băutura erau din belșug și ordinea socială romană normală era răsturnată. Timp de o lună, sclavii aveau să devină stăpâni. Țăranii erau la conducerea orașului. Afacerile și școlile au fost închise pentru ca toată lumea să poată participa la distracție.

Tot în timpul solstițiului de iarnă, romanii au respectat Juvenalia, o sărbătoare în cinstea copiilor Romei. În plus, membrii claselor superioare sărbătoreau adesea ziua de naștere a lui Mithra, zeul soarelui de necucerit, pe 25 decembrie. Se credea că Mithra, un zeu prunc, s-a născut dintr-o stâncă. Pentru unii romani, ziua de naștere a lui Mithra a fost cea mai sfântă zi a anului. În primii ani ai creștinismului, Paștele era principala sărbătoare, nașterea lui Isus nu era sărbătorită.

Istoria Nașterii lui Iisus

În lumea occidentală, ziua de naștere a lui Iisus Hristos a fost sărbătorită pe 25 decembrie începând cu anul 354 d.Hr., parțial pentru a înlocui închinarea păgână care era obișnuită în acele zile. Cu toate acestea, putem fi destul de siguri că Iisus nu s-a născut de fapt la acea dată.

Biblia ne spune că păstorii stăteau pe câmp peste noapte când s-a născut Iisus (Luca 2:8), dar în acea parte a lumii ar fi fost mult prea frig noaptea pentru a face acest lucru în decembrie. Ceea ce este mai probabil este că El s-a născut în primăvară, poate între martie și mai. Indiferent de perioada anului, este practic imposibil să identifici data reală.

Această situație este și mai complicată de faptul că savantul creștin Dionysius Exiguus a fost rugat de Papă în anul 525 d.Hr. să calculeze noi cicluri pentru fixarea datei Paștelui. Cu toate acestea, a decis să-și bazeze calculele pe data nașterii lui Iisus. Din nefericire, abia în secolul al IX-lea s-a descoperit că a înțeles foarte greșit, moment în care era prea târziu pentru a schimba calendarul.

El a fixat nașterea în anul 1 î.Hr. sau 1 d.Hr. (Istoricii se pare că nu pot fi de acord cu care.) și a început să numere de la acesta din urmă. Dar atât oamenii de știință anteriori, cât și cei de mai târziu au fost de acord că Iisus s-a născut la o dată mai devreme. Într-adevăr, s-a stabilit în cele din urmă că Irod cel Mare a murit în primăvara anului 4 î.Hr. Dacă Iisus s-ar fi născut la începutul anului 1 d.Hr., așa cum îl avem în prezent, atunci Iisus s-ar fi născut la aproximativ 4 sau 5 ani după moartea lui Irod. Nu există nicio modalitate de a stabili cu exactitate data reală a nașterii sale, dar este cel mai probabil să fi fost între 5 și 6 î.Hr.

Important este că s-a născut, iar data nominală a nașterii sale de 25 decembrie pare la fel de bună ca oricare pentru a-I sărbători nașterea și mesajul. De asemenea, este un catalizator minunat pentru a te bucura de plăcerile prețioase și simple de a fi, fie și pentru o scurtă perioadă, apropiați în familiaritatea caldă a prietenilor și familiei, reînnoind relațiile și împărtășind amintiri.

Istoria vechii zile de Crăciun

Până în timpul lui Iulius Cezar, anul roman a fost organizat în jurul fazelor lunii. Din multe motive, acest lucru a fost iremediabil de inexact, așa că, la sfatul astronomilor săi, Julius a instituit un calendar centrat în jurul soarelui. S-a hotărât ca un an să fie alcătuit din trei sute șaizeci și cinci de zile și un sfert, împărțit în douăsprezece luni; luna Quirinus a fost redenumită „iulie” pentru a comemora reforma iuliană. Din păcate, în ciuda introducerii anilor bisecți, calendarul iulian a supraestimat lungimea anului cu unsprezece minute și cincisprezece secunde, adică o zi la fiecare sută douăzeci și opt de ani. Până în secolul al XVI-lea calendarul avea zece zile lipsă. În 1582, reformele instituite de Papa Grigore al XIII-lea au redus cele unsprezece minute și cincisprezece secunde din durata unui an și au șters cele zece zile de rezervă. Acest nou calendar gregorian a fost adoptat în toată Europa catolică.

Europei protestantă nu avea să i se spună ce zi este de către Papă, așa că a respectat vechiul calendar iulian. Aceasta însemna că Londra era cu zece zile înaintea Parisului. De asemenea, englezii au păstrat ziua de 25 martie ca Zi de Anul Nou, mai degrabă decât 1 ianuarie. Când Anglia a ajuns să adopte calendarul gregorian, la mijlocul secolului al XVIII-lea, Anglia avea unsprezece zile înaintea Continentului.

În 1751 a fost adoptată o Lege calendaristică, care prevedea că, pentru a aduce Anglia la linie, ziua următoare datei de 2 septembrie 1752 urma să fie cea de 14, mai degrabă decât 3 septembrie. Din păcate, mulți oameni nu au reușit să înțeleagă această manevră simplă și au crezut că guvernul le-a furat unsprezece zile din viața lor. În unele părți au fost revolte și strigăte de „dați-ne înapoi cele unsprezece zilele ale noastre!”

Înainte ca calendarul să fie reformat, Anglia a sărbătorit Crăciunul pe echivalentul zilei de 6 ianuarie după socoteala noastră modernă, gregoriană. De aceea, în unele părți ale Marii Britanii, oamenii încă numesc ziua de 6 ianuarie, Ziua Vechiului Crăciun.

Vă mulțumesc că ați urmărit firul până aici. În lumina actuală, Crăciunul poate fi o ocazie pentru toți așa cum a fost și pentru cei din urma noastră. Vă îndemnăm să fiți mai buni, mai voioși și mai bucuroși de viața voastră, de planul pentru care sunteți aici cu noi și de faptul că nu sunteți singuri, prețuind ceea ce vă înconjoară! Crăciunul este un prilej de bucurie, indiferent de istoria lui, originile și cum am ajuns să îl sărbătorim până astăzi! Fie ca lumina nașterii să vegheze asupra sufletului vostru!

Cel mai puternic simbol al iernii:
FULGUL & SĂMÂNȚA VIEȚII!

Perfecțiunea sa geometrică, cristalul de gheață, sâmânța apei înghețate, sunt trăsături ale matricei vieții. Ne-am inspirat din înțelepciunea simbolului de geometrie sacră Sămânța Vieții și vă oferim acest deosebit set de cercei și colier cu cele 6 petale ce sunt bordate cu cristale multifațetate, pentru a ne uni conștiința cu simbolul iernii și cu simbolul vieții!

Bibliografie despre istoria Crăciunului

  • Părintele Ion Ionescu – Etimologia cuvântului Crăciun – crestinortodox.ro
  • Regatul și zeii – Un studiu al religiei antice din Orientul Apropiat ca integrare a societății și a naturii – academia.edu
  • Handbook to Life in Ancient Mesopotamia – Stephen Bertman, 2003 – descarcă carteaFacts on File
  • Saturnalia – Enciclopedia istoriei lumii – worldhistory.org
  • Solstițiul de iarnă: tradițiile sacre ale Crăciunului de John Matthews – Editura Godsfield, 1998

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top